Ειδήσεις

Φάνης Σπανός: Μετράμε αντίστροφα για την αντιμετώπιση των βραχοπτώσεων στα Ήλια


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, τα Ήλια του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του έργου: «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων της οδού Ροβιές – Ήλια – Λουτρά Αιδηψού» και να ενημερώσει τους κατοίκους για την έναρξη των εργασιών.

Μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 12.000.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημοπράτησε, συμβασιοποίησε και προχωρά πλέον στην υλοποίηση του έργου.

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή ημιανοιχτών -και σε ορισμένες θέσεις κλειστών- στεγάστρων και τοίχων προστασίας (cut&cover), όπως και πασσαλότοιχων, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα των βραχοπτώσεων στο πιο επικίνδυνο οδικό τμήμα Ροβιές – Ήλια.

 

Στα μεγαλύτερα τμήματα cut&cover θα εγκατασταθούν ολοκληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης (ανιχνευτές, φωτιστικά ασφαλείας, πίνακας, κλπ), τηλεφώνα έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστικοί σταθμοί, πυροσβεστήρες, μονοφασικοί και τριφασικοί ρευματοδότες και σηματοδότες οχημάτων.

 

Για το έργο έχει συνταχθεί μελέτη προστασίας της οδού έναντι κατολισθητικών φαινομένων, η οποία επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα πρόσφατα γεωλογικά και γεωτεχνικά δεδομένα. Η συνολική προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ορίζεται σε 27 μήνες.

 

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επισκέφθηκε:

 

  • Το Κυμάσι Μαντουδίου, όπου επέβλεψε τη σημαντική πρόοδο των εργασιών επέκτασης λιμένα. Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 000.000 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της θεμελίωσης του προσήνεμου μόλου με 1.071 χαλικοπασσάλους μήκους 15μ., η κατασκευή της διατομής των λιθορριπών και έχουν τοποθετηθεί 590 τεμάχια τεχνητών ογκολίθων θωράκισης (τετράποδα) από τα 2.610 κατασκευασμένα.Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της θωράκισης του προσήνεμου μόλου με τους υπόλοιπους τεχνητούς ογκολίθους, η αποκατάσταση της βλάβης θωράκισης του υφιστάμενου τμήματος του μόλου και να γίνουν οι λοιπές εργασίες του μόλου.

 

  • Την Παραλία Αγίας Άννας, όπου προχωρά ομαλά η κατασκευή νέου αλιευτικού καταφυγίου. Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 955.000 ευρώ. Έχει ήδη κατασκευαστεί o προσήνεμος μώλος και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξωτερική θωράκισή του από τεχνητούς ογκόλιθους (Acropode). Επίσης έχουν γίνει τα παραλιακά κρηπιδώματα και η ράμπα ανέλκυσης σκαφών.Μέχρι τα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανωδομές με την επίστρωσή τους και τις υποδομές. Θα απομένουν λίγες εργασίες (δίκτυα – σωληνώσεις, δέστρες, κρίκοι, φάροι), που δεν προκαλούν ιδιαίτερη όχληση.

 

Μαζί με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ήταν Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δήμαρχοι Ιστιαίας – Αιδηψού ΓιάννηςΚοντζιάςκαι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας ΓιώργοςΤσαπουρνιώτης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένων Νομού Εύβοιας, αρχών και φορέων του τόπου.

 

«Βρεθήκαμε σήμερα στα Ήλια για να ενημερώσουμε κατοίκους και επισκέπτες, ότι μετράμε αντίστροφα πλέον για την αντιμετώπιση των βραχοπτώσεων. Ξεκινούν οι εργασίες για να δώσουμε οριστική λύση στο πιο επικίνδυνο οδικό τμήμα Ροβιές – Ήλια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

 

«Το περιμένουμε χρόνια. Το υποσχεθήκαμε και το οφείλουμε στην κοινωνία. Επιτέλους ξεκινά το έργο βραχοπροστασίας των Ηλίων. ΄Εχει πλέον πλήρεις μελέτες, σύμβαση κατασκευής και, το κυριότερο, 12.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις τελειώσει η σεζόν, αρχές Σεπτεμβρίου, εγκαθιστούμε τον εργολάβο και αρχίζει η κατασκευή. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή!

 

»Αντίστροφα μετράμε επίσης για την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης του λιμένα Μαντουδίου και κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Άννας, που θα εξυπηρετήσει φυσικά και άλλες ανάγκες. Πρόκειται για δύο έργα, τα οποία ολοκληρώνονται ταχύτατα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά στα τέλη Αυγούστου. Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ, που θα δώσουν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Ένα από τα πλέον επικίνδυνα τμήματα του οδικού μας δικτύου, αλλά συνάμα νευραλγικό κυκλοφοριακά για το σύνολο της βόρειας Εύβοιας, κάνει το πρώτο σημαντικό του βήμα για την θωράκιση του.  Το έργο το οποίο εντάξαμε κατά προτεραιότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης και δημοπρατήσαμε τάχιστα, ξεκινά άμεσα τις εργασίες του προκειμένου να καταστήσουμε τον δρόμο ασφαλή και προσβάσιμο.  Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, πάντα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου το συντομότερο να απομακρυνθούν από την περιοχή οι γνωστές απαγορευτικές πινακίδες. 


»Δύο έργα πνοής για τη θαλάσσια ζώνη του ανατολικού μετώπου της Εύβοιας παίρνουν σάρκα και οστά. Το Κυμάσι μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό λιμάνι το οποίο ισχυροποιεί σταθερά τη θέση του στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών στο βόρειο Αιγαίο. Το νέο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Άννας υπηρετεί διττά τόσο με την περαιτέρω θωράκιση και υποστήριξη του αλιευτικού μας στόλου όσο και με την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου».

Προηγούμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: Ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονες υποδομές προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε εκτάκτως το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καμένων Βούρλων