Ειδήσεις

Ο χαιρετισμό του βουλευτή Γ. Κοτρωνιά στην έναρξη της εσπερίδας με θέμα: Θρησκευτικός Τουρισμός


«….   Προφανώς ο τουρισμός γενικά ικανοποιεί μία εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου όμως ο θρησκευτικός τουρισμός ικανοποιεί την βαθύτερη και πιο πνευματική του ανάγκη, να βρίσκεται κοντά στους τόπους της λατρείας και της πίστης του.

Η χώρα μας είναι ένας τόπος με έντονο το στοιχείο της πίστης και της λατρείας και ειδικά η Στερεά Ελλάδα διαθέτει έναν μεγάλο πλούτο από μοναστήρια και εκκλησίες μεγάλης θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όπως τα μοναστήρια του Προυσού, του Αγάθωνος, της Δαμάστας, του Οσίου Λουκά, του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, σπουδαία μνημεία και σύμβολα της χριστιανικής πίστης.

Η ιδιαιτερότητα του θρησκευτικού τουρισμού είναι κάτι αδιαμφισβήτητο, αν αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονταν προορισμούς θρησκευτικού και πρσκυνηματικού ενδιαφέροντος, πριν την πανδημία, υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια, αλλά και το γεγονός ότι ο θρησκευτικός είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης.

Για αυτό, είναι σημαντικό την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία να διαμορφώσουμε έναν νέο στρατηγικό σχεδιασμό του θρησκευτικού τουρισμού, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην αναβάθμιση του θρησκευτικού τουριστικού προϊόντος, αξιοποιώντας στο μέγιστο την πολιτιστική και θρησκευτική παρακαταθήκη της Στερεάς Ελλάδας, εστιάζοντας στις άρτιες υποδομές και υπηρεσίες, στην εκπαίδευση υψηλά καταρτισμένων στελεχών και προσωπικό του κλάδου, στην ψηφιακή υποστήριξη και στο συνδυασμό του θρησκευτικού με άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο οικοτουριστικός κ.α.

Αναφερόμενος στη σημασία της ψηφιακής υποστήριξης στον θρησκευτικό τουρισμό θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφερθώ και στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών που πέτυχε να εντάξει την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Έργα ψηφιοποίησης Πολιτιστικών και Ιστορικών Μνημείων και Συλλογών», για την ψηφιακή διάσωση και ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.  Μιας δράσης ιδιαίτερης σημασίας, η οποία προβλέπεται να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της Μητρόπολής μας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευήν μουσείο της Μητροπόλεώς μας στην Λαμία.

Σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας, από τη θεσμική μου θέση ως βουλευτή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ανέδειξα, ενεργοποίησα και πιστεύω ότι συμβάλλω καθοριστικά στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για τη Λαμία, την Ανακαίνιση της Παναγίας Αρχοντικής του Κάστρου και την αποκατάσταση των αρχαιότερων χριστιανικών τοιχογραφιών της πόλης.

Ένα όνειρο που μοιραζόμασταν για χρόνια με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Τσουκαλαδέλη, Έφορο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Αρχοντικής και υλοποιούμε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας κ.κ. Συμεών. Οι παρεμβάσεις στην «Αρχοντική» περιλαμβάνουν συντήρηση και ανάδειξη όλων των αγιογραφιών, επισκευή του τέμπλου και στεγανοποίηση της οροφής του ναού. Μια παρέμβαση ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Κάστρου της Λαμίας.

Τέλος, συγχαίρω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτήν την ιδιαίτερη ημερίδα σήμερα στο πλαίσιο της  Έκθεσης Λαμίας, η οποία πιστεύω ότι θα αναδείξει την ανάγκη προβολής της θρησκευτικής κληρονομιάς μας και την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή ».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτικό δελτίο δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου σε περιοχές του Δήμου Λοκρών
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα για τον αγροδιατροφικό τομέα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της LAMIA EXPO 2022