Ειδήσεις

Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας: «Οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι ανοιχτές σε συνεργασία με όλους για την προστασία του περιβάλλοντος»


Κατόπιν των δηλώσεων του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Στασινού με αφορμή δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας θεωρεί χρέος του να παραθέσει ενημερωτικά στοιχεία πάνω σε θέματα που αφορούν τους κυνηγούς, τους  κυνηγετικούς συλλόγους και το έργο τους:

  • Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος στη Φθιώτιδα με 2.500 ενεργά μέλη και περίπου 6.500 ανενεργά.
  • Οι κυνηγετικές οργανώσεις δημιουργούν και συντηρούν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας.
  • Το κυνήγι εξασφαλίζει 1.500.000.000€ ετησίως στην πραγματική οικονομία (έρευνα MRB).
  • Μέσα σε νεκρή τουριστική περίοδο ο κυνηγετικός τουρισμός ενισχύει και ζωντανεύει την απομονωμένη ύπαιθρο.
  • Από τα μέλη κυνηγούς καλύπτονται έξοδα της τάξης των 7.000.000€ για τη χρηματοδότηση της θηροφυλακής που πραγματοποιεί αδιαμφισβήτητο έργο με 100.000 ελέγχους τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση.
  • Τα καθήκοντα των θηροφυλάκων είναι ποικίλα αλλά και αναρίθμητες φορές καλούνται να εκτελέσουν έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους λόγω κενών και ελλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών. Ανταποκρίνονται άμεσα σε αιτήματα για διάσωση άγριων ζώων και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων στο πλάι της πυροσβεστικής. Λαμβάνουν ενεργό μέρος στις σπορές χιλιάδων στρεμμάτων και τη δημιουργία και τροφοδοσία νέων πηγών νερού που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για να τρέφονται ζώα και πουλιά, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 600.000€ και καλύπτεται από τα χρήματα των κυνηγών μελών των συλλόγων.
  • Οι κυνηγετικοί σύλλογοι πραγματοποιούν δράσεις για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λύσσας και της γρίπης των πτηνών και διαθέτουν 75.000€ για την επιτήρηση της λύσσας.
  • 000.000 επιστημονικές καταγραφές αποδεικνύουν τη σταθερότητα και την αύξηση των πληθυσμών.
  • Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 1.140 επιστημονικές καταμετρήσεις προκειμένου η κυνηγετική δραστηριότητα να ασκείται μόνο όταν πρέπει. Το κόστος ανέρχεται σε 300.000€ ετησίως και καλύπτεται εξολοκλήρου από την τσέπη του Έλληνα κυνηγού.
  • Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται μελέτες για τις μεταναστεύσεις των πουλιών και εφαρμόζεται η παρακολούθησή τους μέσω ραντάρ.
  • Οι κυνηγετικοί σύλλογοι αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά κύτταρα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Διανέμουν τόνους τροφίμων σε άπορες οικογένειες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Δίνουν αγώνα με κάθε μέσο που διαθέτουν για την πρόληψη και την καταστολή πυρκαγιών. Αναδασώνουν χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης.

 

Κατόπιν των παραπάνω, η δήλωση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος
κ. Κώστα Μπακογιάννη για την ενίσχυση του τόπου μας με κυνηγετικό τουρισμό πρέπει να επικροτηθεί από όλους μας. Οι κυνηγοί δεν αισθάνονται ότι ανήκουν σε αντίπαλο στρατόπεδο με όσους αγαπούν και σέβονται το περιβάλλον, ουδέποτε ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν και γράφτηκαν για το ήθος και την προσωπικότητά τους σε καμία περίπτωση δεν τους αντιπροσωπεύουν. Δεν ωφελεί σε τίποτα να αρνούμαστε να εκμεταλλευθούμε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού, όχι μόνο λόγω της κρίσης που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τη χώρα μας αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι γείτονες χώρες έχουν επενδύσει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κυνηγετικές οργανώσεις μπορούν να συμπορευθούν και είναι ανοιχτές προς συνεργασία με όλους του φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη σωστή πολιτική μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη ζωή που φιλοξενεί και οποιοσδήποτε εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βρίσκει πάντα στο πλευρό του.

 

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΜΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία για τη «Διατροφή στην εφηβεία και Διατροφή στις εξετάσεις»
Επόμενο άρθρο Κανονικά η λειτουργία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου και Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λαμίας