Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τα προβλήματα λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε χθες, Πέμπτη, 06.4.2017, Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 Ερώτηση

προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 Αθήνα, 06.4.2017

 Θέμα: Προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την ανακοίνωση των εργαζομένων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) προέβη σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ΦΔΕΔ Παρνασσού, αφού έχουν βεβαιωθεί εις βάρος του Φορέα ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τον ΕΦΚΑ, συνολικού ποσού 8.693,31 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του Φορέα γίνεται από το Πράσινο Ταμείο ΥΠΕΝ.

Επίσης, οι πληρωμές μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων του Φορέα, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αρ.πρωτ. ΕΑΠ 2000078ΕΞ2014, γίνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία εντάχθηκαν στις 22.4.2016 και οι 28 Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Η έγκριση της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών υπεγράφη μόλις στις 07.3.2017 (ΑΔΑ: ΩΤΘ446Ψ844-ΠΨ0), ενώ η  σχετική Υ.Α. (ΦΕΚ 1133/31.03.2017) με θέμα «Έγκριση των προϋπολογισμών οικονομικού έτους 2017 των 28 λειτουργούντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών εκδόθηκε την 31.3.2017.

Παρ’όλα τα παραπάνω όμως, τα προβλήματα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο είναι τεράστια, αν και το πρόγραμμα «τρέχει» για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ απλήρωτες παραμένουν και οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του Φορέα.

Επιπλέον, τα τέλη κυκλοφορίας και οι ασφάλειες των οχημάτων δεν έχουν πληρωθεί, καθώς ζητήθηκε από το Πράσινο Ταμείο να πληρωθούν απολογιστικά, δηλαδή να τα πληρώσει πρώτα ο Φορέας από άλλους πόρους, να αποσταλούν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόφλησης και μετά να πληρωθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες  προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ώστε να διασφαλιστεί ο σκοπός ίδρυσής του;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Χρήστος Σταϊκούρα

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας στο νηστήσιμο «παζαράκι» του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Η 3η Γιορτή Φθιώτικου Βιβλίου παρουσιάζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Καρακούση "Θλιμμένο Βλέμμα"