Ειδήσεις

Επιμνημόσυνη δέηση στην Αταλάντη για τον ήρωα πεσόντα καταδρομέα Χρήστο Λιγδή στην Κύπρο το 1974


Συμπληρώνονται τις ημέρες αυτές 49 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της εισβολής των Τουρκικών στρατευμάτων στη μαρτυρική Κύπρο. Όταν έγινε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, οι άνδρες που υπηρετούσαν στην Α’ Μοίρα Καταδρομών, στο Μάλεμε Χανίων, με διοικητή τον ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου, διατάχθηκαν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Σούδας, προκειμένου να αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας. Στο πλαίσιο της περίφημης Επιχείρησης Αερομεταφοράς «ΝΙΚΗ», από τη Σούδα αναχώρησαν δεκαεπτά αεροσκάφη, από τα οποία έφθασαν τελικά στη Λευκωσία δεκαπέντε, μέσα σε μια κόλαση πυρός. Δυστυχώς, ένα από τα ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη κατερρίφθη από φίλια πυρά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του και όλοι οι καταδρομείς που επέβαιναν σε αυτό πλην ενός.

Το εν λόγω αεροσκάφος, το «ΝΙΚΗ 4», συνετρίβει στις παρυφές της Λευκωσίας, τη νύχτα της 21ης προς 22ης Ιουλίου το 1974, στο λόφο της Μακεδονίτισσας, κι ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της πόλης προκειμένου να προσγειωθεί. Το τραγικό συμβάν έγινε διότι οι χειριστές των αντιαεροπορικών πυροβόλων της Εθνικής Φρουράς δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την άφιξη της βοήθειας από την Ελλάδα, κι έτσι άρχισαν να βάλλουν κατά των ελληνικών μεταγωγικών όταν αντελήφθησαν την παρουσία τους. Στο μοιραίο αεροσκάφος «ΝΙΚΗ 4» μεταξύ άλλων Ελλήνων επέβαινε ο καταδρομέας Χρήστος Λιγδής, με καταγωγή από την Αταλάντη.

Στη μνήμη του τραγικού και αδικοχαμένου ήρωα τελέστηκε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών και ακολούθησε τιμητική κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ. Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Λοκρών κ. Κωνσταντίνος Μπακανδρίτσος.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές δήλωσε: «Τα τραγικά γεγονότα της εισβολής στην Κύπρου ακρωτηρίασαν την Κύπρο και δηλητηρίασαν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως έθνος αναζητούμε την δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και την αποκατάσταση των θυμάτων και των εκτοπισθέντων της εισβολής. Ο τόπος μας, η Αταλάντη, πλήρωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία της Κύπρου με την άδικη και τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, του καταδρομέα Χρήστου Λιγδή. Αιωνία του η μνήμη. Ευχαριστώ προσωπικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών που στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αταλάντη, και παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα του, κατάφερε να συνδυάσει την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του ήρωα καταδρομέα».

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίασε εκτάκτως το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καμένων Βούρλων
Επόμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: Θα νικήσει, όποιος επιλέξει την οδό της υπομονής