Ειδήσεις

Έναρξη αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στη Μελιταία


Ξεκίνησαν οι ερευνητικές εργασίες του νέου αρχαιολογικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία, το οποίο αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Οι προκαταρκτικές εργασίες εντοπίζονται στο πλάτωμα της ακρόπολης της αρχαίας Μελιταίας, τον οποίο χώρο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος κατά την έναρξη των εργασιών ευχόμενος καλά αποτελέσματα σε όλη αυτή την προσπάθεια που πρώτη φορά ξεκινάει στην περιοχή. Η δημοτική αρχή στηρίζει από την πρώτη στιγμή την παραπάνω προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτει και μπορεί. Ήδη με έξοδα του δήμου έχει εξοπλιστεί το παλαιό δημοτικό σχολείο της Μελιταίας με γραφεία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να αποτελέσει την έδρα του προγράμματος.

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο: «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες στη Μελιταία – Melitaia Archaeological Program (MELAP)». Οι ερευνητικές εργασίες οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος θα διαρκέσουν έως το 2026 καλύπτοντας έκταση 22.000 στρεμμάτων.

Για το έτος 2022 έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εργασίες:

Επιφανειακή έρευνα και γεωφυσικές διασκοπήσεις σε επιλεγμένες θέσεις μίας έκτασης 22.000 στρεμμάτων.

Τοπογραφική αποτύπωση της υπό έρευνα περιοχής με την εφαρμογή του εναέριου συστήματος LiDAR.

Καθαρισμός της ακρόπολης από μπάζα και φερτά υλικά.

Καθαρισμός των ανασκαφικών τομών παλαιότερων ερευνητικών περιόδων, σχεδιασμός και αποτύπωσή τους.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα για τον αγροδιατροφικό τομέα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της LAMIA EXPO 2022
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο ημεδαποί σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, έμφορτο με μεταλλικά αντικείμενα