Ειδήσεις

O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής


O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Eθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» .

Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή :

«…… Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός ορόσημο αφού είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα αν αναλογιστούμε  ότι ο προϋπολογισμός του 2024 καταρτίζεται λίγο διάστημα μετά από τις διαδοχικές φυσικές καταστροφές που έπληξαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2023 το σύνολο της επικράτειας.

Είναι πλέον προφανές πως σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει κατ΄ έτος πρόβλεψη στον προϋπολογισμό των σχετικών κονδυλίων, αφού έχουμε μπροστά μας μία νέα πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σύνεση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Όμως και το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ο φετινός προϋπολογισμός είναι δύσκολο αφού στην γειτονιά μας μαίνεται ένας πόλεμος εδώ και δύο περίπου έτη, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε και την γνωστή ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδύνουν τη διεθνή οικονομία, να αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διεθνώς ο πληθωριστικός κόλαφος, ο οποίος αν και αποκλιμακώνεται σταδιακά, συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως.

Σε αυτό το απρόβλεπτο και δυσμενές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ισχυρή και είναι κάτι για το οποίο όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι, καθώς είναι αποτέλεσμα των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και της σκληρής δουλειάς και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει σωρεία θετικών εξελίξεων, που καταδεικνύουν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα:

-Η τρέχουσα πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 ανέρχεται σε 2,9% σε ετήσια βάση. Βάσει αυτής, το πραγματικό ΑΕΠ του 2024 αναμένεται να ανέλθει στο μεγαλύτερο ύψος της περιόδου μετά το 2010.

Σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να ανέλθει σε 233,8 δισ. ευρώ και να υπερβεί κατά 3,5% το μέσο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας πριν την είσοδο της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 αναμένεται να αποκλίνει προς τα πάνω κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες.

– Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024.

– Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.

Κατά το 2023 υπήρξε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, εξέλιξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

– Για το 2023 συνολικά εκτιμάται αύξηση της κατά κεφαλήν αμοιβής κατά 5,7%, μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την εκτίμηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2024, διαμορφώνοντας έτσι την αύξηση των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας σε 7,5%.

– Η αύξηση του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος για το 2023 εκτιμάται σε 6,5% έναντι εκτίμησης 7,8% του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2024.

– Η ελληνική οικονομία, παρά τις αλλεπάλληλες, εξωγενείς κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα το 2023, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής της δυναμικής για το σύνολο του έτους, έναντι του 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 2,4% έναντι εκτίμησης 2,3% στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2024 και αύξησης μόλις 0,6% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού για το έτος 2023 είναι 3,9%.

Η οικονομία ωστόσο για να είναι μία λέξη  ουσιαστική στη συνείδηση των πολιτών οφείλει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.   Έτσι:

– Από 1/1/2024 θα υπάρξει αύξηση στις αποδοχές περίπου 660.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια στασιμότητας, άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά,  αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,  εκ νέου αύξηση των συντάξεων, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και επενδυτικοί πόροι ύψους 12,17 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024.

Οι συγκεκριμένες μακροοικονομικές εξελίξεις καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι πλέον συμπορευόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους και  αποτελούμε  παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

Για τον πολίτη ωστόσο η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη, ο πολίτης θέλει να γίνει μέτοχος των όσων θετικών πρεσβεύει ο Προϋπολογισμός μέσα από πράξεις που θα δικαιώνουν τις θυσίες του.

Για του λόγου το αληθές λοιπόν, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύει τις δαπάνες για την υγεία. Η επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία αυξάνεται κατά 15% σε σχέση με το 2023,ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιείται πλήρης απαλλαγή 200.000 πρώην δικαιούχων από την συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Παράλληλα, με αφορμή τα  όσα τραγικά γεγονότα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, προβλέπεται στον εν λόγω Προϋπολογισμό μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών λόγω φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα διπλασιάζονται οι πόροι Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών.

Όλα τα ανωτέρω πραγματοποιούνται χωρίς να αποκλίνει η χώρα από τους δημοσιονομικούς της  στόχους.

Παρά τις διαδοχικές κρίσεις το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2022 διαμορφώθηκε σε οριακό πλεόνασμα ύψους 0,1% του ΑΕΠ.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 2.555 εκατ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ, πλησίον των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Αντίστοιχα, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το έτος 2024 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 2,1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

 

Στον προϋπολογισμό του 2024, η οικονομία μας συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία  στο 2,3% για φέτος έναντι 0,8% της ΕΕ με την ανεργία να υποχωρεί στο 10,9% τον Αύγουστο από 12,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και με τον πληθωρισμό στο 1,6 τον Σεπτέμβριο.

Εντυπωσιακή είναι η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Είμαστε η χώρα με τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους παγκοσμίως. Από 171,4% το 2022 θα κλείσει στο 159,3% το 2023 και θα φτάσει στο 152,2% το 2024.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, η Πατρίδα μας βαδίζει στο σωστό δρόμο. Τα δημοσιονομικά μεγέθη εξελίσσονται πολύ θετικά παρ’ όλες τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες.

Η Κυβέρνηση μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει απρόσκοπτα με μοναδικό στόχο να υλοποιήσει όσα έχει εξαγγείλει και έχει δεσμευθεί ότι θα γίνουν.

Δεν ευαγγελιζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια, γίνονται όμως προς την σωστή κατεύθυνση και με γνώμονα τον πολίτη. Η Πατρίδα μας εξελίσσεται, νοικοκυρεύεται, αποκτά υπόσταση και κύρος σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί παράδειγμα σωστής δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα μας μεγαλώνει και παίρνει τη θέση που της αξίζει, που μας αξίζει.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 18 έως 24-12-2023
Επόμενο άρθρο Εξοπλισμός σε 15 σχολικές μονάδες της Π.Ε. Φθιώτιδας