Ειδήσεις

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης


O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:  «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» –  Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων  –  Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» 

Ο βουλευτής στην ομιλία του επεσήμανε:  Σημαντικά βήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ κάνει  ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ  που ψηφίστηκε χθες.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μία διαχρονική αμαρτία του ελληνικού Δημοσίου αφού έχει ξεκινήσει 28 χρόνια πριν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Ο νέος νόμος προβλέπει ρυθμίσεις  επιτάχυνσης και απλούστευσης  των διαδικασιών.
Προβλέπει την  δυνατότητα διεύρυνσης του καταλόγου των μηχανικών και των νομικών που μπορούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις του Κτηματολογίου.
Καταργεί την υποχρέωση πιστοποιητικού μη οφειλής  ΤΑΠ
Καταργεί  πολλά αποσπάσματα κτηματολογικού διαγράμματος.
Καταργεί την προσκόμιση δήλωσης φόρου μεταβίβασης σε περίπτωση ψηφιακής υποβολής των αντιγράφων των συμβολαίων.
Καταργούνται  κι άλλες κατηγορίες εγγράφων όπως το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος το κτηματολογικό διάγραμμα και το ηλεκτρονικό διάγραμμα ενώ δίνεται παράταση για να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν αγωγή διόρθωσης  πρώτων εγγραφών ή αίτηση πρόδηλου σφάλματος  ή αγωγή για όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως άγνωστου ιδιοκτήτη, είτε για εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Διατύπωσε  την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο άρθρο 7  και τα οικόπεδα που θεωρούνται καταπατημένα από το Δημόσιο και ανέδειξε τρία σημαντικά σημεία του ΝΣ.
Πρώτον, τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης του ακινήτου.
Δεύτερον,  την υποχρεωτική πλατφόρμα νομικού ελέγχου για τις γραπτές πράξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 και
Τρίτον, το  γεγονός ότι προκρίνεται η διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στα κτηματολογικά γραφεία και όχι στα δικαστήρια (που σημαίνει ανέξοδα και πιο γρήγορα για τους πολίτες).

Τέλος, τόνισε ότι, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι το 2025 η Ελλάδα να έχει Κτηματολόγιο ώστε να κλείσει επιτέλους η μεγάλη εθνική εκκρεμότητα που επί πολλές δεκαετίες είχε γίνει το γεφύρι της Άρτας και το χειρότερο παράδειγμα της κρατικής αναποτελεσματικότητας και γραφειοκρατίας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Μαρτίνο του Δήμου Λοκρών
Επόμενο άρθρο Χρηματοδότηση έργων σε Φθιώτιδα Εύβοια και Φωκίδα