Ειδήσεις

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς εισηγήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το Σ/Ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς εισηγήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το Σ/Ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

Ο βουλευτής στην εισήγησή του τόνισε τα εξής  :

«……..Μπορούμε και αξίζει νομίζω να κάνουμε καταρχήν τρεις σημαντικές παρατηρήσεις.

 Πρώτον ότι το ΣΝ αφορά νέες μορφές προϊόντων που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μέσα από τις λεγόμενες πλατφόρμες ενοικιάσεων και που με την ραγδαία εξάπλωση τους δημιουργούν νέες συνθήκες στην αγορά αλλά και στην οικονομία των ακινήτων στη διαθεσιμότητα για ενοικίαση ,με επιπτώσεις στην ίδια την κοινωνία.

 Δεύτερον γιατί όλη αυτή η δραστηριότητα γίνεται εν πολλοίς μέχρι σήμερα με πολλά κενά στην νομοθεσία και αποτελεί πηγή Φοροδιαφυγής και απώλειας κρατικών εσόδων.

Και τρίτον γιατί η οδηγία αυτή , ουσιαστικά έρχεται να στηριχθεί και να ενσωματώσει πρωτοβουλίες που ήδη έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση από την προηγούμενη τετραετία. στον κλάδο των RBNB

Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει την λειτουργία των πλατφορμών με αποτέλεσμα να δεκαπλασιάσει τα κρατικά έσοδα που από 60.000 έφτασαν το μισό δις .

 

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε κάθε οργανωμένη κοινωνία σε κάθε σύγχρονο κράτος πέραν του ότι αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα κοινωνικής ηθικής και ισονομίας , αποτελεί και έναν στόχο για την σταθεροποίηση και την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Το νομοσχέδιο βελτιώνει την διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, των κρατών μελών της ΕΕ.

Και πως γίνεται αυτό ;

Βελτιώνοντας την διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ στην φορολογία του εισοδήματος, στο φόρο προστιθέμενης αξίας ΦΠΑ και στους λοιπούς έμμεσους φόρους.

Προβλέπεται η δυνατότητα κοινών ή και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές και παρέχεται ρητά το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

Πλέον οι πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές και να παρέχουν πληροφορίες για τα εισοδήματα που αποκτώνται μέσω της αξιοποίησης τους στη μίσθωση ακίνητης περιουσίας κατοικίας εμπορικών ακινήτων ,χώρων στάθμευσης

στην προσωπική υπηρεσία , στην πώληση αγαθών στην μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς .

 

Τελικά οι πλατφόρμες αυτές πρέπει να γίνουν σύμμαχοι της φορολογικής διοίκησης αντί να είναι φορείς φοροδιαφυγής.

Γι αυτό και προβλέπονται και ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλουν πληροφορίες ή υποβάλουν ανακριβείς η ελλιπείς πληροφορίες ,

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για τα POS.

Ολοκληρώνει τη διαδικασία για την διαρκή σύνδεση των POS Κι άλλων αντιστοίχων μηχανημάτων με την ΑΑΔΕ.

Προβλέπεται ότι θα εκδοθούν πρότυπα συμμόρφωσης με την ανεξάρτητη αρχή τα οποία θα ορίζουν τους τρόπους διά λειτουργίας των POS με την ΑΑΔΕ.

Προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι οι κατασκευαστές των POS οφείλουν να συμμορφωθούν με τα πρότυπα αυτά και να υποβάλουν σχετική δήλωση συμμόρφωσης .

Τώρα, στο νομοσχέδιο με το άρθρο 30 παρατείνεται η προθεσμία για την δήλωση την απόδοση και την καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Το νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για την διαχείριση των κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ. αφού προστίθεται η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να συνάπτει συμβάσεις αναδοχής κινητών αξιών δηλαδή μετοχών, ομολόγων και λοιπά στο χρηματιστήριο.

Ως προς την διασφάλιση αυτής της διαδικασίας, προβλέπεται και ο προσυμβατικός έλεγχος στην περίπτωση που η αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το 1.700.000 ευρώ..

 

Θεωρώ ότι, το πρώτο νομοσχέδιο μετά το καλοκαίρι είναι ένα χρήσιμο σχέδιο νόμου γιατί βελτιώνει την συνεργασία και τους ελέγχους των υπηρεσιών των κρατών στην ΕΕ για φορολογικά θέματα και για ΦΠΑ, ανοίγει νέους δρόμους στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση και διαχείριση κινητών αξιών και προχωράει τη διαδικασία για την διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ, ένα βήμα πολύ σημαντικό στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την στήριξη των κρατικών εσόδων ».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

https://youtu.be/m-CfYFRo9cs

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests στα Καμένα Βούρλα την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ενωμένη Ανατολική Φθιώτιδα: Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου