Ειδήσεις

7 Απρίλη: Ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία


Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο

του Νοσοκομείου Λαμίας στις 10:30 το πρωί. 

Τα Εργατικό Κέντρο Λαμίας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει και στηρίζει την πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της υγείας την Τρίτη 7 Απρίλη για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Η επιδημία του κορονοϊού, έρχεται να αποδείξει με δραματικό τρόπο, το πόσο επικίνδυνη για την ζωή και την υγεία του λαού είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα.

Έρχεται να αποδείξει το ποσό επίκαιρη και αναγκαία είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας. Ότι η λογική της δήθεν συμπληρωματικής συνύπαρξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του εργαζόμενου λαού, αλλά επικίνδυνη και απέναντι σε αυτόν

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ελλείψεις που χαρακτηρίζουν και το νοσοκομείο της Λαμίας, από την αρχή της λειτουργίας του έως σήμερα. Που υπάρχουν ακόμα περισσότερο στις πρωτοβάθμιες μονάδες, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα κλειστά Αγροτικά Ιατρεία της Φθιώτιδας.

Ελλείψεις, που όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνώντες και οι τοπικοί εκπρόσωποι τους να κρύψουν, ο λαός τις έβλεπε και τις βλέπει καθημερινά μπροστά του.

Εξάλλου οι “ευχαριστίες”, τα χειροκροτήματα και τα όμορφα λόγια για “εθνική ομοψυχία” και “ενότητα”, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Λαμίας δεν ξεπερνούν το 60% του προσωπικού που απαιτείται για την στοιχειώδη ομαλή λειτουργία του. Ότι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια στην τύχη τους και το όποιο προσωπικό υπηρετεί σ’ αυτά μετακινείται για να καλύψει τις ανάγκες και τις εφημερίες του Νοσοκομείου. Ότι δεκάδες Αγροτικά Ιατρεία είναι κλειστά, με τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών να μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα και την κυβέρνηση να τους καλεί να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω… internet.

Οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις πολιτικές τους διέλυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, που μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, δεν κρύβονται από τις ευχαριστίες προς “χορηγούς” και “ευεργέτες”. Άλλωστε οι “χορηγίες” των δήθεν ευεργετών είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν από τον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργατών.

Οι “πανηγυρικές” δηλώσεις ότι στο Νοσοκομείο της Λαμίας αναπτύχθηκαν 6 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που θα διατεθούν για νοσούντες από τον κορονοϊό, δεν μπορούν να κρύψουν οτι κλίνες αυτές δημιουργήθηκαν σε βάρος της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Ότι οι 6 αυτές κλίνες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη ιατρού, ότι μετακινήσεις γιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένες Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας αφήνουν το λαό της περιοχής χωρίς ακόμη και τις στοιχειώδεις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας .

Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται πίσω από το αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας δυναμώνουμε τη φωνή μας για τα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του λαού της περιοχής. Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτή τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Εν μέσω πανδημίας, κυβέρνηση και εργοδοσία, μάτωσαν τους εργαζόμενους και και έχουν στο μυαλό τους να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια . Η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους οποίους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και στη Φθιώτιδα, έχουν απολυθεί τις τελευταίες ημέρες. Η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε όλη τη Φθιώτιδα, που οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δούλευαν  έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.  Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και προφύλαξης από τον κορονοϊό σε πολλούς χώρους εργασίας, δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ, όπου βασικός μέτοχος είναι το δημόσιο, στους εργαζόμενους δεν δίνονται υλικά για την προστασία τους όπως γάντια και αντισηπτικά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή του σχεδίου της για διάλυση της εταιρείας.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου τους , με το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Να καταγγείλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουν την φωνή τους μέσα από τα συνδικάτα, οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας.

Για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα.

Για να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

      Άμεση ενίσχυση των δομών υγείας με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων , με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό

     Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια , τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

      να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

     Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” και να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

     Να ληφθούν μέτρα προστασίας τους χώρους δουλειάς. Μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζομένους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

     την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. να κηρυχθούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από την 1 Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

     να καταργηθούν τώρα όλες οι απαράδεκτες απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση , όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επίταξης απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμιά ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

     Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

      Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

     Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

7 ΑΠΡΙΛΗ: ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο

του Νοσοκομείου Λαμίας στις 10:30 το πρωί. 

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

  Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: «Μήπως πρέπει και εμείς τούτη την ώρα να ακολουθήσουμε μια οδό προσωπικής μυστικής αναχωρήσεως;»
Επόμενο άρθρο Νέο πρόγραμμα «Βοήθεια για όλους» από το Δήμο Λαμιέων