Ειδήσεις

Ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας


Τα Εργατικό Κέντρο Λαμίας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει και στηρίζει την πανελλαδική μέρα δράσης στο χώρο της υγείας την Τρίτη 7 Απρίλη για να ακουστούν δυνατά οι διεκδικήσεις των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού, με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Η επιδημία του κορονοϊού, έρχεται να αποδείξει με δραματικό τρόπο, το πόσο επικίνδυνη για την ζωή και την υγεία του λαού είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα.

Έρχεται να αποδείξει το ποσό επίκαιρη και αναγκαία είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας. Ότι η λογική της δήθεν συμπληρωματικής συνύπαρξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του εργαζόμενου λαού, αλλά επικίνδυνη και απέναντι σε αυτόν

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Ελλείψεις που χαρακτηρίζουν και το νοσοκομείο της Λαμίας, από την αρχή της λειτουργίας του έως σήμερα. Που υπάρχουν ακόμα περισσότερο στις πρωτοβάθμιες μονάδες, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα κλειστά Αγροτικά Ιατρεία της Φθιώτιδας.

Ελλείψεις, που όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνώντες και οι τοπικοί εκπρόσωποι τους να κρύψουν, ο λαός τις έβλεπε και τις βλέπει καθημερινά μπροστά του.

Εξάλλου οι “ευχαριστίες”, τα χειροκροτήματα και τα όμορφα λόγια για “εθνική ομοψυχία” και “ενότητα”, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Λαμίας δεν ξεπερνούν το 60% του προσωπικού που απαιτείται για την στοιχειώδη ομαλή λειτουργία του. Ότι τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια στην τύχη τους και το όποιο προσωπικό υπηρετεί σ’ αυτά μετακινείται για να καλύψει τις ανάγκες και τις εφημερίες του Νοσοκομείου. Ότι δεκάδες Αγροτικά Ιατρεία είναι κλειστά, με τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών να μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα και την κυβέρνηση να τους καλεί να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω… internet.

Οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις πολιτικές τους διέλυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, που μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, δεν κρύβονται από τις ευχαριστίες προς “χορηγούς” και “ευεργέτες”. Άλλωστε οι “χορηγίες” των δήθεν ευεργετών είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν από τον ιδρώτα και την εκμετάλλευση των εργατών.

Οι “πανηγυρικές” δηλώσεις ότι στο Νοσοκομείο της Λαμίας αναπτύχθηκαν 6 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που θα διατεθούν για νοσούντες από τον κορονοϊό, δεν μπορούν να κρύψουν οτι κλίνες αυτές δημιουργήθηκαν σε βάρος της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Ότι οι 6 αυτές κλίνες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη ιατρού, ότι μετακινήσεις γιατρών από τα ήδη υποστελεχωμένες Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Φθιώτιδας αφήνουν το λαό της περιοχής χωρίς ακόμη και τις στοιχειώδεις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας .

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ να αναλάβουν σήμερα τις ευθύνες τους, την πρώτη και κύρια κεντρική ευθύνη του κράτους και ας αφήσουν τις καθημερινές εκκλήσεις περί ατομικής ευθύνης.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, κ.λπ. ειδικοτήτων υγειονομικών (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικοί).
  • Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου και όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ και Κέντρων Υγείας του νομού.
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους..
  • Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

7/4/2020

Προηγούμενο άρθρο Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία
Επόμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη»