Ειδήσεις

Χρηματοδότηση 1.350.000 για την αποκατάσταση του Ασκληπιείου Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας


Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση και ανάδειξη του  Ασκληπιείου Δαφνούντος, στον Άγιο Κωνσταντίνο της Π.Ε. Φθιώτιδας συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο προϋπολογισμού 1.350.000 € θα υλοποιηθεί με δύο υποέργα ως εξής:

  • Υποέργο 1: Περιλαμβάνει εργασίες που θα εκτελεστούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας και αφορούν δομικές επεμβάσεις, στερέωση λίθων, άλλες εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο και την τοποθέτηση  πινακίδων  ενημέρωσης.
  • Υποέργο 2:  Περιλαμβάνει εργασίες που θα εκτελεστούν με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αφορούν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, την κατασκευή φυλακίου με χώρους υγιεινής, την  περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του μνημείου και την  σύνδεσή του  με το οδικό δίκτυο.

«Με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό είχαμε την ευκαιρία σήμερα να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του ιερού του Ασκληπιού στο Δαφνούντα, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι μία εκκρεμότητα περίπου δύο δεκαετιών, η οποία και αυτή κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

»Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα από τα εργαλεία τα οποία προσφέρει η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με την υποστήριξη της Περιφέρειας θα εργαστούν συστηματικά για την συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εμπλουτίζεται και με τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

«Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και την επόμενη περίοδο θα δημοπρατήσουμε το σημαντικό έργο αποκατάστασης του  Ασκληπιείου Δαφνούντος, το οποίο είναι και το μοναδικό ολοκληρωμένης κάτοψης Ασκληπιείο στην ευρύτερη περιοχή.

»Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα προχωρήσουμε και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, ώστε να δημιουργηθεί ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος προσβάσιμος στο κοινό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Ο Δαφνούς στην αρχαιότητα ήταν πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών στα σύνορα Επικνημίδιας και Οπούντιας Λοκρίδας. Βρίσκεται στη θέση «Ισιώματα» στις υπώρειες του όρους Κνημίς, πάνω από την Δ.Ε του Αγίου Κωνσταντίνου. Η θέση της σημερινής κωμόπολης θα πρέπει να ταυτίζεται με τον αρχαία λιμένα, ο οποίος σύμφωνα με τον Στράβωνα απέχει 90 στάδια από τον Κύνο (Λειβανάτες) και 120 από την Ελάτεια. Οι σωστικές ανασκαφές στην ανωτέρω θέση πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ από το 2005 έως το2007 και αποκαλύφθηκαν τμήματα της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε λατρευτικά σύνολο με διάρκεια χρήσης από την Υπο-πρωτογεωμετρική έως την πρώιμη Ελληνιστική περίοδο. Το οικοδομικό συγκρότημα ορθογώνιας κάτοψης, διαστάσεων 30×15μ. με προσανατολισμό ταυτίζεται με το ιερό του Ασκληπιού. Αποτελείται από δύο συνεχόμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά κτήρια, το κτήριο Α και το κτήριο Β. Μεταξύ τους υπάρχουν υπαίθριοι χώροι λατρείας. Το κτήριο Α ταυτίζεται με το καταγώγειον. Στο κτήριο Β τοποθετούνται ο λουτρών, το άβατο και το εγκοιμητήριο. Ναΐσκος, μνημειώδης, εσχάρα και λάκκοι βρέθηκαν γεμάτοι με υπολείμματα λατρευτών δράσεων, οι οποίοι και συμπληρώνουν την υποδομή του λατρευτικού συνόλου.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθρο Πάνω από 100 για άλλη μια ημέρα τα πρόστιμα της Αστυνομίας για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Στερεά Ελλάδα