Ειδήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας για Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων: Ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση


Η παρουσίαση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) «ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εφαρμογής του (Σ.Μ.Π.Ε.), αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά ως προς το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε, δεδομένων των όρων που θα τεθούν κατά την έγκριση της Σ.Μ.Π.Ε., η οποία πρόκειται να υποβληθεί κατόπιν διαβούλευσης, στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη παρουσίαση του συγκεκριμένου Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. στο Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, ζητήθηκαν συγκεκριμένες τροποποιήσεις και γι’ αυτό η ομάδα έργου του ΤΑΙΠΕΔ και οι  μελετητές συνεργάστηκαν με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συμφώνησαν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου.

Σκοπός του υπό έγκριση Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. είναι ο καθορισμός τόσο του χωρικού προσδιορισμού, όσο και της επενδυτικής ταυτότητας του εν λόγω ακινήτου, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών βέλτιστης ανάπτυξης και αξιοποίησης, και παράλληλα την αποδοτικότερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχουν χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και ζώνες προστασίας ιαματικών πηγών.

Η πρόταση του σχεδίου διαιρεί το ακίνητο σε τμήματα (Α,Β,Γ,Δ,Ε), τα δε οφέλη από την επενδυτική ταυτότητα αξιοποίησής του, όπως παρουσιάστηκαν αποτυπώνονται στα εξής:

  1. Δυνατότητα νόμιμης δόμησης στο Τμήμα Α (Ν.4179/2013).
  2. Ρύθμιση πολεοδομικών υπερβάσεων κτιρίων και άλλων «ασαφειών» Ρυμοτομικού στο Τμήμα Β.
  3. Ανάπτυξη ενιαίου Επενδυτικού Σχεδίου.
  4. Περιβαλλοντική αναβάθμιση Ακινήτου και ευρύτερης περιοχής.
  5. Ευνοείται η ανακατασκευή των τριών διατηρητέων κτιρίων.
  6. Επαύξηση χώρων πρασίνου Ακινήτου (στα Τμήματα Γ,Δ και Ε).
  7. Προστασία Ιαματικών Πηγών.

Άλλο ένα προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της αξιοποίησης του σημαντικού αυτού περιουσιακού στοιχείου ικανοποιήθηκε, στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση και οδηγίες για υψηλές θερμοκρασίες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας