Ειδήσεις

Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας: Συγκέντρωσης – ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το έτος 2021


Στο πλαίσιο ενημέρωσης & δημοσιοποίησης των στοιχείων της ανακύκλωσης των εγκεκριμένων συστημάτων, σας κοινοποιούμε τα στοιχεία συγκέντρωσης – ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, ΟΤΚΖ, της ΕΔΟΕ «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος»,  για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά το έτος 2021.

Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής της ΕΔΟΕ, αποτελεί το εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, (Ε.Ο.ΑΝ) σύστημα και είναι το νόμιμο σύστημα ανακύκλωσης οχημάτων στην Ελλάδα, (άδεια λειτουργίας ΑΔΑ 7Ν9346Ψ8ΟΖ-ΦΛ2). Η λειτουργία του συστήματος διέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 116/2004 και τις προϋποθέσεις του Ν.4496/2017.

Η ανακύκλωση ενός ΟΤΚΖ είναι υποχρεωτική (ΠΔ 116/2004) για την απόσυρσή του και την οριστική του διαγραφή από το Υπουργείο Μεταφορών και την Εφορία.Το 98% κάθε αυτοκινήτου μπορεί να ανακυκλωθεί. Με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται 76% μείωση ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, 75% εξοικονόμηση ενέργειας, 86% μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και 90% εξοικονόμηση πρώτων υλών.

Για την απόσυρση ενός οχήματος, αυτό πρέπει να παραδίδεται σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων έως τις 20 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Αν υπάρχει για αρκετό καιρό ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή σας, να απευθυνθείτε στο Δήμο που ανήκετε.

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν:

– Βρίσκεται σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες, τότε το όχημα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένο από τις αρμόδιες αρχές.

– Βρίσκεται σε άλλους χώρους, λιμενικούς, κοινόχρηστους ή μη και σε οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.

– Και στην περίπτωση που κάποιο όχημα βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχει μια πολύ καλή κάλυψη με 10 σημεία συλλογής & κέντρων επεξεργασίας ΟΤΚΖ.Συνολικά κατά το προηγούμενο έτος 2021συγκεντρώθηκαν 29 ΟΤΚΖ προς ανακύκλωση. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η ανάλυση ανά περιφερειακή ενότητα:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  

ΔΗΜΟΣ

ΟΤΚΖ ΑΠΟ ΟΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΤΚΖ ΑΠΟ ΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  

ΛΟΙΠΑ ΟΤΚΖ

ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΗΒΑΙΩΝ 5 298 53
ΛΕΒΑΔΕΩΝ 8
ΕΥΒΟΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 9 108 2082
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΑΜΙΕΩΝ 4 182 1235
ΣΤΥΛΙΔΟΣ 3
ΣΥΝΟΛΟ   29 588 3370

 

  • Στοιχεία από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ)
Προηγούμενο άρθρο Στοιχεία συγκέντρωσης – ανακύκλωσης ελαστικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2021
Επόμενο άρθρο 4 συλλήψεις ημεδαπών σε περιοχές της Φθιώτιδας, για απόπειρες κλοπής