Ειδήσεις

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας για τον Λιμένα Στυλίδας


Με αφορμή το πρόσφατο ναυτικό ατύχημα προσάραξης πλοίου σε αβαθή χώρο κατά τον κατάπλου στον Λιμένα Στυλίδας, το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε το γεγονός διενεργώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε αρχικά να αποφευχθούν άμεσες επιπτώσεις από το συμβάν.Διαθέτοντας ιδία μέσα, και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Στυλίδας, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή τοπικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση του περιστατικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ανθρώπινος τραυματισμός και να μην υπάρξει θαλάσσια ρύπανση.

Εν συνεχεία, το Λιμεναρχείο Στυλίδας διεξήγαγε όλες τις νόμιμες και συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η έκδοση αναφοράς του Πλοηγού Βόλου, ο οποίος, όπως δικαιούται, υποδεικνύει, όπως ο ίδιος κρίνει, βύθισμα που θα πρέπει να έχουν τα πλοία σε συνθήκες πλημμυρίδας,προκειμένου να τηρούνται συνθήκες ασφαλείας κατά τις κινήσεις των πλοίων που προσεγγίζουν το Λιμάνι της Στυλίδας.

Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, ως ο μόνος νόμιμος Φορέας Διαχείρισης Λιμενικών Εγκαταστάσεων της Π.Ε. Φθιώτιδας, εξετάζοντας το ζήτημα ενήργησε άμεσα πραγματοποιώντας τις κάτωθι ενέργειες:

Α) ήρθε σε επικοινωνία με την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, και στάλθηκε το υπ’ αριθ. Πρωτ. 1351/12-05-2021 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο αιτήθηκε επικαιροποίηση των βυθομετρικών στοιχείων του Διαύλου και της λιμενολεκάνης του Λιμένα Στυλίδας, στους ναυτικούς τους χάρτες (πορτολάνες), καθώς τα στοιχεία σε αυτούς απεικονίζονται βάσει υδρογραφήσεων ετών 1986, 1994, 1995 με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον επίκαιρα, αλλά παραδόξως να χρησιμοποιούνται ακόμη ως «επίσημα» από τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα, κοινοποιήθηκαν επικαιροποιημένα βυθομετρικά στοιχεία, περιόδου 2012-2013, τα οποία το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας έχει φροντίσει να έχει στη διάθεσή του. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί του Λιμένα Στυλίδας κατά τα έτη 1999, 2003 με τις υπ’ αριθ. Αποφάσεις 29/2002 και51/2002 της Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ.Φ. Επίσης, το Λ.Τ.Φ. έχει αιτηθεί προς το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) να πραγματοποιήσει με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 593/03-03-2021 Αίτησή, εκ νέου καθαρισμό της λιμενολεκάνης και του Διαύλου του Λιμένα και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης του.

Β) απεστάλη έγγραφο προς την Πλοηγική Υπηρεσία του Βόλου αλλά και στη Διεύθυνση Πλοηγικής Υπηρεσίας του ΥΝΑΝΠ, θέτοντας το θέμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς από τα προαναφερόμενα, προδήλως διαπιστώνεται ότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ώστε να αξιολογούνται επαρκώς οι πραγματικές συνθήκες ναυτοσύνης που αφορούν το Λιμάνι Στυλίδας κατά τις πλοηγήσεις σε αυτό.

Τα γεγονότα και οι καταγεγραμμένες ενέργειες, εκθέτουν όσους κατηγορούν το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας για ολιγωρία και αδιαφορία. Οι λιμένες της χώρας και της περιοχής μας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας εργάζεται καθημερινά συστηματικά και άοκνα, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Καλούμε άπαντες να συστρατευθούν σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου

Ευάγγελος Γ. Μπλούνας

Προηγούμενο άρθρο Στερεά Ελλάδα: 22 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας
Επόμενο άρθρο Ο χώρος της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς μετατρέπεται σε σύγχρονο χώρο στάθμευσης