Ειδήσεις

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας εκφράζει την συμπαράσταση του, στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Λαμιέων. Έναν αγώνα με πολυήμερες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν την απόλυσή τους και να διασφαλίσουν ένα μεροκάματο για τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τις επιδιώξεις και την πολιτική πρακτική του δημάρχου Λαμιέων και των μελών της παράταξης της πλειοψηφίας που τις στηρίζουν. Επιδιώξεις, που στέλνουν στην ανεργία 47 εργαζόμενους και που παράλληλα παραδίδουν την υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων, σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα .

Μια εξέλιξη, που δεν είναι προς το συμφέρον του Λαμιώτικου λαού, καθώς πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία που πληρώνεται με δημοτικά τέλη. Η ανάθεση της μάλιστα σε ιδιώτη θα επιβαρύνει το κόστος της με Φ.Π.Α. 24% αλλά και το εργολαβικό κέρδος, οδηγώντας με βεβαιότητα σε αύξηση δημοτικών τελών .

Παράλληλα, η εμπλοκή εργολάβου στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, δημιουργεί προϋποθέσεις για απασχόληση εργαζομένων με εξευτελιστικό μεροκάματο. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα , με ελαστικό ωράριο , απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας. Συνθήκες εργασιακής “γαλέρας” και εξαντλητικής εκμετάλλευσης για την διασφάλιση του κέρδους των ιδιωτικών  συμφερόντων, που βλέπουν την ανταποδοτική υπηρεσία της αποκομιδής των απορριμμάτων και συνολικότερα τη διαχείρισή τους, ως μία σίγουρη “μπίζνα” για να επενδύσουν τα κεφάλαια τους.

Επίσης, ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, καταγγέλλουμε την τακτική του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνολικότερα, να μην δίνει οριστική λύση στο ζήτημα, εδώ και ενάμιση χρόνο. Μια τακτική, που χαρακτηρίζεται από “ευάλωτες” νομοθετικές τροπολογίες, που ακυρώνονται από την ταξική κρίση της δικαιοσύνης. Μια τακτική που επίσης εξυπηρετεί την εμπλοκή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων και είναι ενταγμένη στη γενικότερη στρατηγική της σημερινής  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. για ιδιωτικοποίηση κάθε κερδοφόρας υπηρεσίας και κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την δημοτική αρχή Λαμιέων, να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμβάσεων με τους υφιστάμενους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να εγκαταλείψει την επιλογή τις ιδιωτικοποίησης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της δίνει τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης .

Καλούμε επίσης στον εργαζόμενο λαό της περιοχής, να εκφράσει ανοιχτά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων της καθαριότητας και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις τους με τη συμμετοχή, αποτρέποντας παράλληλα τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ιδιωτικοποίηση .

Να παλέψει με τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του. Να αντισταθεί στη λογική της επιβολής εργασιακού “μεσαίωνα”, για τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της διασφάλισης της κερδοφορίας των  διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών και κεφαλαιοκρατών.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Τις «έξυπνες» λύσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε ο κ. Χειμάρας
Επόμενο άρθρο Μέτρα πρόληψης της Π.Ε. Φθιώτιδας λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων