Ειδήσεις

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ενημερώνει σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού


Ακολουθεί τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθ. Κυρίτση.

 

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου η δεύτερη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού από τον συντοπίτη μας Υπουργό Οικονομίας κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση.

Συνολικά, προβλέπονται 2 δισ. ευρώ παροχών και επιπλέον 1,8 δισ. χρηματοδοτήσεων.

Επιθυμώ να επισημάνω πως όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά, σας αναφέρω:

 

1ον: Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση ύψους 800 €.

 

2ον: Ανακοινώθηκαν αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας , είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά όμως, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης & διάδοσης του κορωνοϊού. Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις συγκεκριμένες πληρωμές.

 

3ον : Εργαζόμενοι.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ. 

 

4ον: Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης (που ήταν και πρόταση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας).

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

 

Το πλαίσιο χορήγησης των παραπάνω μέτρων θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες. Εκφράζοντας την επιφύλαξη της εξειδίκευσης των μέτρων θεωρώ ότι, η Κεντρική Διοίκηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και σαφώς κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

 

Εμείς ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας, από την 1η στιγμή με σχετική μας επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, τοποθετηθήκαμε και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για τους συναδέλφους μας αναδεικνύοντας τα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση.

 

Σημειώνω ότι, στο πλαίσιο υιοθέτησης προληπτικών μέτρων, έχουμε αναστείλει την εξυπηρέτηση των μελών μας με φυσική παρουσία έως 27 Μαρτίου μέχρι νεωτέρας. Καλούμε τα μέλη μας να αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Επιμελητηρίου μας που είναι στη διάθεσή τους και να προτιμούν την τηλεφωνική ή και ηλεκτρονική εξυπηρέτησή τους.

 

Επίσης, έχουμε ήδη αναστείλει τη διαδικασία πληρωμών & οφειλών από τις επιχειρήσεις – μέλη μας προς το Επιμελητήριο μας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

 

Καλώ όλους τους συναδέλφους και τους ενδιαφερόμενους να επισκέπτονται το δικτυακό κόμβο μας ώστε να ενημερώνονται για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, όπου έχει δημιουργηθεί ειδικό πεδίο για την έγκυρη πληροφόρηση τους. Επιπλέον, η σελίδα μας στο facebook ανανεώνεται συνεχώς με σχετικές αναρτήσεις και συνεχή ροή ενημέρωσης.

 

Μπορείτε ακόμη, να λαμβάνεται εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς, επικοινωνώντας με την τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

 

Περαιτέρω κόμβοι πληροφόρησης είναι, η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gr καθώς και αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων mindev.gov.gr

 

Ολοκληρώνοντας, στη διεύθυνση e-mail:epimelitirio.info@gmail.com μπορείτε να στέλνετε τα ερωτήματά σας & τυχόν απορίες προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αιτήματα και να προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς προς διευκρίνιση.

 

Είναι κοινωνικό μας καθήκον να υποβοηθήσουμε το έργο της Πολιτείας & να εφαρμόσουμε πιστά τις οδηγίες ώστε να περιορίσουμε το μέγεθος διασποράς του κορωνοϊού».

 

#ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ#

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Στυλίδας: Να μην τοποθετούνται κλαδιά και χόρτα δίπλα στους κάδους απορριμμάτων
Επόμενο άρθρο Οι Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου μεταφράστηκαν στα Αραβικά!