Ειδήσεις

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας αιτείται προς τον Υπουργό Οικονομικών τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μέσα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή & σοβαρά ζητήματα όπως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, την πρόσφατη θεομηνία που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου του πρώην ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).

Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν, τα τμήματα των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί θα μεταφέρονται στο Δημόσιο για να εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, αλλά και υψηλές προσαυξήσεις, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον, ως χρέη προς το δημόσιο.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκύψει απαιτούν γενναίες αποφάσεις (επιχορηγήσεις, ρυθμίσεις υποχρεώσεων) ώστε να δοθεί η απαραίτητη ανάσα στην αγορά για να μπορέσει να ανακάμψει. Ο χειμώνας για όλους μας προβλέπεται δυσοίωνος με τη διαμορφούμενη κατάσταση να απειλεί τη βιωσιμότητα του συνόλου των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Αιτούμαστε λοιπόν, την ύπαρξη μιας συνεχούς και πάγιας ρύθμισης έως 120 δόσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για όσο χρόνο θα διαρκέσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπόχρεους να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και την ένταξη σε αυτές των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει και από τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ.

Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στη θεομηνία η οποία έπληξε και την περιοχή της Φθιώτιδας καθώς και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στον πρωτογενή τομέα, «φορτώνοντας» τους επιπλέον προβλήματα. Ιδιαίτερα το πλήγμα στον πρωτογενή τομέα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία κάθε περιοχής διογκώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Για να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση το αίτημα για απαλλαγή & όχι αναστολή όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και ΔΕΚΟ που σχετίζονται με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία. Η απόφαση για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, που πλήττονται ή θα πληγούν περαιτέρω λόγω των επιπτώσεων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριο μέλημα όλων σας & όλων μας είναι οι επιχειρήσεις μας να παραμείνουν ζωντανές. Τα έως τώρα μέτρα σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν για να κρατήσουν στη ζωή το πολύπαθο επιχειρείν ώστε να παρέχουν οξυγόνο & να επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν.

Η προσπάθεια που θα κληθούμε να καταβάλλουμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης απαιτεί αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ανεπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας. Με την ελπίδα ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν, παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Ηλ. Κυρίτσης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του Δήμου Μακρακώμης για τη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων και αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες
Επόμενο άρθρο Καταγραφή των προκληθέντων ζημιών σε κύριες κατοικίες από τις πλημμύρες στο Δήμο Δομοκού