Ειδήσεις

Τοποθέτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τις κτιριακές υποδομές της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία


Ευχαριστώ τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σύσκεψη με θέμα τις κτιριακές υποδομές της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

Λυπάμαι που προγραμματισμένες πολιτικές υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι σήμερα στη Λαμία.

Η θέση μου για το υπό συζήτηση θέμα είναι η ακόλουθη:

«Η ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία, αν και αντιμετωπίσθηκε εχθρικά από αρκετούς εκτός Φθιώτιδας και επιφυλακτικά από ορισμένους εντός Νομού, σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν ορθή επιλογή για τον τόπο μας και έχει δυναμική.

Η Σχολή διαθέτει περισσότερα τμήματα και πολύ περισσότερους φοιτητές σε σχέση με το παρελθόν, λειτουργεί, με επιτυχία, δια-τμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ εκπονούνται και διδακτορικές εργασίες.

Όμως, η εύρυθμη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, πέραν της ακαδημαϊκής συγκρότησης, απαιτεί και τη διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα, από το τέλος του 2013.

Τότε ανελήφθησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προβλέφθηκε η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ για την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών για τη Σχολή.

Εξασφαλίσθηκε η παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκτασης 119 στρεμμάτων (καθαρά 105,4 στρέμματα), στην περιοχή της πρώην ΠΑΒΥΠ, μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας που απαρτίστηκε από εκλεκτούς συμπατριώτες μας.

Σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων υπεβλήθησαν, έγκαιρα και ορθά, αιτήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (17.04.2014) για την παραχώρηση τεμαχίου 90 στρεμμάτων και από τον Δήμαρχο Λαμιέων (15.04.2014) για την παραχώρηση του υπολοίπου τμήματος των 29 στρεμμάτων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 ολοκληρώθηκε η εκπόνηση αναλυτικής τοπογραφικής μελέτης από το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για την προώθηση της διαδικασίας παραχώρησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του τότε Αναπληρωτή Υπουργού, κάλυψε την απαίτηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αποδέσμευση της έκτασης, με εξασφάλιση ποσού 950.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος, σε απάντηση σχετικής Κοινοβουλευτικής μου Ερώτησης, στις 4.11.2015 ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης από το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογήθηκε και ικανοποιήθηκε εγκαίρως».

Αυτοί οι πόροι, που είχαν εξασφαλιστεί το 2014, παρέμειναν διαθέσιμοι μέχρι το τέλος του 2015 (βλέπετε «Χορήγηση Πιστώσεων από το Αποθεματικό», Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος).

Δυστυχώς όμως, τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έγινε τίποτα.

Οι πόροι για το Πανεπιστήμιο και τη Φθιώτιδα χάθηκαν.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι καταφανής. Αδιαφορία, αναποτελεσματικότητα ή σκοπιμότητα;

Αν τότε είχε ολοκληρωθεί η λύση αυτή, τώρα δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα.

Τώρα, ενώπιον της διαμορφωθείσης πραγματικότητας οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της διοίκησης της Εκπαίδευσης, έχοντας όλα τα δεδομένα, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Τη λύση που θα προκριθεί, με τη βεβαιότητα ότι θα κινείται προς την κατεύθυνση της εδραίωσης και ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Λαμία, θα τη στηρίξω».

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας μετά τη σύσκεψη για τη στέγαση των Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών
Επόμενο άρθρο 12η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής