Ειδήσεις

Συστάσεις για τις ασθένειες που απειλούν την υπαίθρια τομάτα


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου προειδοποιεί για ασθένειες που απειλούν την υπαίθρια τομάτα και δίνει συστάσεις για την προστασία των φυτών. Αναλυτικά:  

 

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica).

Αναμένεται η είσοδός  του περονόσπορου στις καλλιέργειες επιτραπέζιας  τομάτας μετά τις     τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και  Φθιώτιδας.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetylaluminium ,Pyraclostrobin, Propipineb, Azoxystrobin, Metalaxylm, κ.α.. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

 

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ (Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του  κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

 

                                                                                                TUTA  ABSOLUTA

  Διαπιστώσεις:  H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις πρώιμες καλλιέργειες είναι υψηλοί .Έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών στις πρώιμες καλλιέργειες τομάτας σταυρούς).

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

 

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος α.α.

Λύκας Δημήτριος

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή σκακιού στη Λαμία
Επόμενο άρθρο Γέμισε παιδικές φωνές το Γηροκομείο Στυλίδας