Ειδήσεις

Συνάντηση για την Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας στο Δήμο Λαμιέων


Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, στο γραφείο του Δημάρχου Λαμιέων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021,παρουσία του Δημάρχου  κου Ευθύμιου Καραΐσκου και της Γενικής Διευθύντριας Στατιστικών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κας Βασιλικής Μπενάκη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδημάρχος Διοικητικής Υποστήριξης και Εσωτερικού Ελέγχου  κος  Σωτήρης Κουτσοβέλης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Λαμιέων κ. Ευσταθία Χριστοπούλου καθώς και ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καλλιώρας.

Τα στελέχη των δύο φορέων συζήτησαν για τον τρόπο διενέργειας της Απογραφής Γεωργικών και Κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η οποία διενεργείται κάθε δέκα χρόνια σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Απογραφή αφορά σε όλη την επικράτεια της Χώρας και θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουνίου 2021.

Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι των εκμεταλλεύσεων σε ειδική εφαρμογή στην Ψηφιακή Πύλη Gov.gr, κατόπιν σχετικού e-mail που λαμβάνουν από την ΕΛΣΤΑΤ ή ειδοποίηση από τον Απογραφέα της περιοχής τους, για τις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τους ίδιους τους κατόχους. Οι Απογραφείς φέρουν ειδική ταυτότητα της ΕΛΣΤΑΤ, οι συναντήσεις πραγματοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τους απογραφόμενους σε δημόσια κτίρια.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα αναφορικά με τις επικείμενες Γενικές Απογραφές Κτιρίων, Πληθυσμού και Κατοικιών που θα διενεργηθούν κατά το β’ εξάμηνο του 2021.

Ο Δήμος Λαμιέων, συμβάλλει ενεργά στην Απογραφή, με τη διάθεση υπαλλήλων του Δήμου για τη στελέχωση σχετικής Ομάδας Εργασίας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και τη διευκόλυνση τους στην παροχή των σχετικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ.

Αναγνωρίζοντας την σημασία των έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών για τον πρωτογενή τομέα της Χώρας, οι εκπρόσωποι ή κάτοχοι γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να ανταποκριθούν με προθυμία και ειλικρίνεια.

Ο Δήμαρχος κος Ευθύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Η Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας θα αποφέρει σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα του Δήμου Λαμιέων, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, ενώ θα συμβάλλει στην ορθή απεικόνιση της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας – κτηνοτροφίας. Είναι πολύ σημαντικό οι δημότες μας, γεωργοί και κτηνοτρόφοι να απογραφούν και ο Δήμος μας θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτό, προκειμένου  να γίνει απογραφή που θα απεικονίζει την πραγματική εικόνα του πρωτογενή τομέα του Δήμου μας, θεμέλιο για την ανάπτυξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του».

Η κα Βασιλική Μπενάκη, Γενική Διευθύντρια Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε: «Η συμβολή και η συνδρομή του Δήμου Λαμιέων στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ  αποτελεί σημαντική και ουσιαστική παράμετρο για την επιτυχή υλοποίηση της Απογραφής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας  καθώς και των επικείμενων Γενικών Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού Κατοικιών».

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τις επικείμενες Γενικές Απογραφές Κτιρίων, Πληθυσμού και Κατοικιών που θα διενεργηθούν κατά το β’ εξάμηνο του 2021. Απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα επισκεφθούν και θα καταγράψουν ένα προς ένα το σύνολο των κτιρίων της Χώρας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο πλαίσιο διενέργειας της Απογραφής Κτιρίων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πολύτιμα για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικών υποδομών και μεταφορών, ενέργειας, εκπαίδευσης, απασχόλησης και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου 2021 θα υλοποιηθεί, όπως κάθε δέκα χρόνια, η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών. Οι πολίτες θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο της Απογραφής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή), εύκολα και γρήγορα, από τον προσωπικό τους χώρο. Στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό, απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα επικοινωνήσουν μαζί τους και θα τους επισκεφθούν προκειμένου να απογραφούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με τον παραδοσιακό τρόπο με έντυπο ερωτηματολόγιο.

Προηγούμενο άρθρο Λειτουργία λαϊκών αγορών Ραχών, Πελασγίας και Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Κατέφθασαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL Μ18 DROMADER στη Λαμία