Ειδήσεις

Σε ιαματικές πηγές ο Υπουργός Οικονομικών και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΙΠΕ ΑΕ


Τις ιαματικές πηγές «Κονιαβίτης» και της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2022 ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Δήμαρχο, κ. Ιωάννη Συκιώτη.

Τον Υπουργό συνόδευαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτριος Πολίτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Παναγιώτης Μπαλωμένος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία (ΙΠΕ Α.Ε.)», κ. Πασχάλης Μπουχώρης, με συνεργάτες τους.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επισκόπηση της κατάστασης των προαναφερθέντων πηγών, η παρακολούθηση της πορείας αξιοποίησής τους, καθώς και ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών.

Σε δήλωσή του από τον χώρο του ξενοδοχείου «Γαλήνη», ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Συκιώτης, ανέφερε: «Σήμερα βρέθηκε επί τόπου ο Υπουργός Οικονομικών, που είναι ο πλέον αρμόδιος, και ο Διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πολίτης, για να δούμε την περιοχή και τα ιαματικά νερά “Κονιαβίτη” και “Καλλυντικών”, που είναι το πρώτο οικόπεδο που θα βγει πολύ σύντομα διεθνής διαγωνισμός. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προσωρινό ανάδοχο στον διαγωνισμό που έγινε για το οικόπεδο των 400 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το ξενοδοχείο “Γαλήνη”. Έτσι “τρέχουν” οι διαδικασίες και φυσικά υπάρχει και η ρήτρα για πρώτη φορά, στα τέσσερα χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και οτιδήποτε προβλέπουν οι ρήτρες του διαγωνισμού απ’ τον ανάδοχο, για να γίνουν οι επενδύσεις και οι αναβαθμίσεις στα Λουτρά ‘Ιπποκράτης”, τα “Ράδιον” και “Θρόνιον”, που είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, καθώς και το υπέροχο άλσος των Καμένων Βούρλων, που ανήκει κι αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ και στο ξενοδοχείο “Γαλήνη”».

Απ’ την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, σημείωσε: «Είμαστε στον χώρο που πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ενός διαγωνισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί το περιουσιακό στοιχείο το οποίο βρισκόμαστε, μαζί όμως με τους όμορους χώρους. Μάλιστα, σ’ αυτόν τον διαγωνισμό υπάρχει δέσμευση στον δυνητικό επενδυτή να κάνει επενδύσεις, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ευρύτερα η περιοχή. Ευελπιστούμε, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στον Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, που προϋποθέτει και την έγκριση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Άρα ξεκινώντας από το «Γαλήνη» και τους όμορους χώρους και διατηρητέα κτίρια που είναι μέσα στη συγκεκριμένη σύμβαση και πηγαίνοντας στον «Κονιαβίτη», που εκτιμούμε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία στις αρχές του 2023, ακολουθώντας οι Θερμοπύλες που εκτιμούμε πως θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’23, η Υπάτη που εκτιμούμε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του ’23. Και στο τέλος το Πλατύστομο το 2024. Θεωρούμε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ρεαλιστικός σχεδιασμός, χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, που βρίσκονται στην Π.Ε. Φθιώτιδας, και ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΤΑΙΠΕΔ. Συνεχίζουμε με μεθοδικότητα, ρεαλισμό και σωστό σχεδιασμό. Βεβαίως, απαιτείται και ενδιαφέρον από επενδυτές και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε εντός και εκτός Ελλάδος, για να βρούμε και να αναδείξουμε αυτό το ενδιαφέρον και τελικά να αποτυπωθεί στην πράξη κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών».

Η πορεία αξιοποίησης των ακινήτων έχει ως εξής:

  • Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών.

Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα. Επιπρόσθετα, ο πλειοδότης, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς θα εκκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Η οικονομική προσφορά θα αποσφραγιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

  • Camping ΕΟΤ Κονιαβίτη

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα ακολουθήσει η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ
Επόμενο άρθρο 18η Ετήσια Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος