Ειδήσεις

Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα: Ο ρόλος της γυναίκας στην επανάσταση του 1821 στο Δήμο Δομοκού


Η Βασιλική Λάζου, ιστορικός και καθηγήτρια θεμάτων νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου  – Λυκείου Δομοκού, την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 9:00μ.μ..

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση, η οποία αν και καταγράφεται «αθόρυβη» αξιολογείται ως άκρως ουσιαστική για την εποχή στην οποία έζησαν.

Στον απόηχο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Φαναριώτισσες και γυναίκες της αναδυόμενης αστικής τάξης αναλαμβάνουν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες έμειναν στην Ιστορία και τα ονόματά τους μας είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Άλλες έμειναν στην Ιστορία με το όνομα του τόπου τους να τις προσδιορίζει όπως οι «Σουλιώτισσες». Άλλες πέρασαν απλά στην ανυπαρξία μετά τον θάνατό τους, έχοντας όμως συμβάλλει κι εκείνες στη δημιουργία του κράτους στο οποίο ζούμε σήμερα, με τον δικό τους τρόπο.

Οι γυναίκες της Επανάστασης υπήρξαν θύματα σφαγών, συγκρούσεων, προσφυγιάς και φυγής, εμπορεύματα και λάφυρα πολέμου «με μια λέξη αναλώσιμες» όπως  θα ακούσουμε να λέει η ιστορικός, η οποία παρουσιάζει τις αλλαγές  που καταγράφονται στη ζωή των γυναικών από την οθωμανική κοινωνία στον δρόμο για το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Προηγούμενο άρθρο Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στον Μητροπολίτη Φθιώτιδος
Επόμενο άρθρο Το Σάββατο 17 Ιουλίου καθαρίζουμε τις παραλίες του Δήμου Λοκρών