Ειδήσεις

Παρουσίαση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στοιχείων για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τον σεισμό στη Σάμο


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης σε περιοχές που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τον σεισμό και την επακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις θεομηνιών που έπληξαν τη χώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους τέθηκε υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού – όπως και σε πιο πρόσφατες περιπτώσεις – ήταν ταχύτατη. Η άμεση κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, όπως τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και ο ΕΛΓΑ. Η υλοποίηση των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης περιλάμβανε την ενεργό συμμετοχή τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, και όπου χρειαστεί, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, επεκτείνει τη στήριξη και προβαίνει σε πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

 

 

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως ανέφερα και κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής και μετά και τη συζήτηση που ακολούθησε και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ακούστηκαν σκέψεις και προτάσεις οι οποίες πράγματι κινούνται στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου μας.

Προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται, ώστε με τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα και τους πολίτες, ιδίως αυτούς που πλήττονται.

Συγκεκριμένα, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα κατατεθούν, το νομοσχέδιο προσαρμόζεται ως εξής:

1ον. Προκειμένου να μην υπάρχει καμία ανασφάλεια δικαίου, και καμία ενδεχόμενη ερμηνευτική ασάφεια ως προς το πεδίο εφαρμογής των δικαιούχων, διαγράφεται από την αιτιολογική έκθεση η μνεία στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σημειώνουμε, στο σημείο αυτό, ότι η γνωμοδότηση δεν εξαιρεί συνολικά τους ιδιώτες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, δεν θα επιμείνουμε σε αυτό, και μετά τη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, διαγράφεται συνολικά η γνωμοδότηση από την αιτιολογική έκθεση, ώστε να είναι σαφής η αρχική μας στόχευση για την προστασία του αγροτικού κόσμου.

Άλλωστε η μνεία τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων αναφερόταν, εξαρχής, και στο ίδιο το κείμενο του νομοσχεδίου, στο Άρθρο 3.

Η στόχευσή μας για στήριξη του αγροτικού κόσμου, τόσο των κατ’ επάγγελμα αγροτών όσο και των ετεροεπαγγελματιών, που γίνεται για πρώτη φορά, πιστεύω ότι έχει ήδη γίνει αντιληπτή.

 

2ον. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τους προβληματισμούς αναφορικά με τον ρόλο και το έργο του Περιφερειακού Συντονιστή.

Πράγματι, ο Περιφερειακός Συντονιστής ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή στο έργο του και για το λόγο αυτό, προσθέτουμε σχετική πρόβλεψη στην παρ. 2 του άρθρου 15, ώστε να προκύπτει ρητά ότι επικουρείται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

3ον. Για λόγους βελτιστοποίησης της διάταξης, συμφωνούμε ότι η αναφορά που γίνεται στην παρ. 6 του άρθρου 15 όσον αφορά στον συντονισμό του Περιφερειακού Συντονιστή από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη ενδέχεται να δημιουργήσει ερμηνευτικά ζητήματα.

Για τον λόγο αυτό, η παρ. 6 αναδιατυπώνεται, ώστε να καθίσταται σαφής η βούλησή μας ότι ο Περιφερειακός Συντονιστής εκτελεί το έργο του υπό τις οδηγίες και τον άμεσο έλεγχο του Αντιπεριφερειάρχη, ενώ διαγράφεται η λέξη «συντονισμός από τον αντιπεριφερειάρχη».

Ωστόσο, όπως είχα αναφέρει και στην πρώτη συνεδρίαση και σας το επεσήμανε την Παρασκευή και ο κ. Υφυπουργός, είναι κρίσιμη η αναφορά στο άρθρο 160 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), η οποία και παραμένει στην παρ. 6, ώστε να περιχαρακώνεται η αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συντονιστή και να διασφαλίζεται το αναγκαίο θεσμικό προβάδισμα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όπως είχα υποσχεθεί και στην 1η Συνεδρίαση, επειδή μου αρέσει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια όλων και κοινωνική λογοδοσία, θα αφιερώσω ένα τμήμα της τοποθέτησής μου στην παροχή στοιχείων για τις αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα, στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στην άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις δύο μεγάλες θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα κατά το 2ο εξάμηνο του 2020, και τέθηκαν υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλου, αρχικά τον «Ιανό» και στη συνέχεια τον σεισμό που ακολούθησε στη Σάμο.

Άμεση ανταπόκριση, η οποία ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας υπό την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, με την ενεργό συμμετοχών και συνεργασία των εμπλεκόμενων Υπουργείων, όπως το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Εσωτερικών, το Υποδομών και Μεταφορών, το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Πολιτισμού και Αθλητισμού και, φυσικά, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Και αναφέρομαι σε ενεργό συμμετοχή, τόσο των Υπουργών, όσο και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων, με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς.

Και, φυσικά, σημαντική ήταν και η συνεισφορά των συναδέλφων Βουλευτών σε κάθε πληττόμενη περιοχή.

Σας παρουσιάζω, λοιπόν, πλήρη στοιχεία για αποκατάσταση υποδομών, δικτύων, αντιπλημμυρικών έργων, λιμένων, στήριξη και επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων, στήριξη πρωτογενούς τομέα, αποκατάσταση ζημιών, στήριξη νοικοκυριών, οικοσκευών και κατοικιών, καθώς και αποκατάσταση ιερών ναών και μνημείων.

Είναι συγκεκριμένοι πόροι που έχουν κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, σε  αυτούς οι οποίοι πλήττονται, με ρυθμούς ταχείς, που δεν έχουν σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Αρχικά, θα ήθελα να σταθούμε στα στοιχεία που σχετίζονται πλέον άμεσα με τη διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων μετά από θεομηνίες, τόσο για να γίνει αντιληπτή η αλλαγή που πραγματοποιούμε, όσο και για να είναι ξεκάθαρο σε όλους τι ίσχυε πριν.

Με το προϊσχύον καθεστώς, λοιπόν, η εν λόγω επιχορήγηση δινόταν – κατά βάση – σε ποσοστό 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς – μετά από 3 ή και περισσότερα έτη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η επιχορήγηση έφτανε στους δικαιούχους – πληττόμενους επιχειρηματίες – ακόμα και μετά από 5 έτη.

Ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που μετά από τόσα χρόνια, χωρίς στήριξη, η επιχορήγηση τις έβρισκε, δυστυχώς, κλειστές.

Πλέον, η προκαταβολή 20% της ζημιάς της πληττόμενης επιχείρησης άρχισε να καταβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την επέλευση της θεομηνίας.

Έτσι, στην περίπτωση του «Ιανού», όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθ’ όσον επεκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν λίγες ημέρες έχει χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στη Σάμο, όπου επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ποσό 730.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3,6 εκατ. ευρώ.

Και, φυσικά, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αυτή της παροχής της προκαταβολής, άμεσα προχωρά και η δεύτερη, που είναι η παροχή και του υπολοίπου ποσοστού της επιχορήγησης.

Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσοστό της επιχορήγησης, πρέπει, πρώτον, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής της προκαταβολής, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την περιφέρεια, και η από μέρους της αποστολή των σχετικών στοιχείων.

Και, δεύτερον, να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό ποσό της ζημιάς σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν «επιστρατευτεί» για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή μετά την εκάστοτε θεομηνία.

Έτσι, απαντώ και στους συναδέλφους που ρώτησαν ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό της επιχορήγησης στον «Ιανό» και πότε αυτό θα καταβληθεί.

Αξίζει, όμως, να σταθούμε και σε μία σειρά από άλλα στοιχεία που εμπεριέχονται στις παρουσιάσεις και αποτυπώνουν το μέγεθος, αλλά και την αμεσότητα της στήριξης της Κυβέρνησης προς τους πληγέντες, ώστε η αρωγή να φτάσει στους πολίτες και να διαμορφωθούν γρήγορα οι συνθήκες για την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, για τον «Ιανό» που έπληξε, κυρίως, τρεις (3) περιφέρειες και περιοχές είκοσι τριών (23) δήμων, διατέθηκαν ή εξασφαλίστηκαν:

  • Περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • 41,6 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και των αναγκών αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 89,5 εκατ. ευρώ προς τις περιφέρειες για τις αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, μέσω των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 23 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για έργα άμεσης αντιμετώπισης ζημιών σε οδικά δίκτυα και υποδομές, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και αποκατάσταση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ έλαβαν 7.817 επιχειρήσεις από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς να έχουν μείωση τζίρου, αλλά ως στήριξη λόγω «Ιανού», από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 38,1 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 4.764 επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 46,6 εκατ. ευρώ προς τον πρωτογενή τομέα για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ μετά την οικονομική ενίσχυσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις των αρδευτικών δικτύων και υποδομών των ΤΟΕΒ, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο παραγωγικός προγραμματισμός, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών, με πόρους του Υπουργείου Οικονομικών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντίστοιχα.
  • 16,6 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 27,7 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 6.217 κατοικίες, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 43 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αντίστοιχη ήταν και η αντιμετώπιση προς τη σεισμόπληκτη Σάμο, όπου επλήγησαν οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, και σε αρκετά μικρότερο βαθμό αυτός της Ικαρίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί:

  • 10 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα, υποδομές και λιμένες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • 7,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου και Ικαρίας για τις πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και για την προώθηση της διαδικασίας κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περίπου 1 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου για προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και για αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • 2,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.
  • 1,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και μνημεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως θα παρατηρήσατε και στις δύο περιπτώσεις σημείωσα τους πόρους που έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί «μέχρι τώρα», και αυτό διότι δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε.

Παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, όπου χρειαστεί επεκτείνουμε την στήριξη και προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ας ελπίσουμε, φυσικά, να μην υπάρξει άλλη θεομηνία, ώστε να μην απαιτηθεί επέκταση των ρυθμίσεων και νέα μέτρα στήριξης.

Δυστυχώς, όμως, η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα και πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, να κινούμαστε προληπτικά και να έχουμε τα εργαλεία και τις διαδικασίες για να βρεθούμε δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όταν αυτό απαιτηθεί.

Λόγω, λοιπόν, της κλιματικής αλλαγής, εκτιμώ ότι είναι πιθανότερο, ιδιαίτερα λόγω και της γεωγραφικής μας θέσης στην περιοχή της Μεσογείου, να βρισκόμαστε αντιμέτωποι πιο συχνά με κάποια θεομηνία ή με ακραία καιρικά φαινόμενα και τους συνεπαγόμενους οικονομικούς κραδασμούς.

Ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν και ο πρόσφατος παγετός.

Βρεθήκαμε, δυστυχώς, τις προηγούμενες εβδομάδες αντιμέτωποι με ένα ακόμα ακραίο καιρικό φαινόμενο – έναν σπάνιο παγετό –, ο οποίος επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και εδώ η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα, αποτελεσματικά, με μεθοδικότητα και δίκαιο τρόπο το ζήτημα.

Σήμερα, μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, για να δρομολογηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα χαρτογράφησης, οριοθέτησης, αποτύπωσης, καταγραφής και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει από τον πρόσφατο παγετό.

Άμεσα θα έχετε σχετική ενημέρωση.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Όσον αφορά στην υπόψη τροπολογία, με αυτή προβλέπονται τα ακόλουθα:

1ον. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, και για τον μήνα Απρίλιο, οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

 

2ον. Προβλέπεται και για το 2021, όπως ήδη ίσχυε για τα έτη 2018 – 2020, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Επίσης ορίζεται η υποχρέωση καταβολής κατ’ αναλογία των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης της αναγκαστικής ακινησίας οχήματος.

 

3ον. Παρέχεται η δυνατότητα για τα ενάριθμα επιβατικά οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, να εκδίδεται προσωρινή άδεια κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

4ον. Παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρησης ακινήτων, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Περιφέρειες προς στέγαση των Υπηρεσιών των Περιφερειών, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

 

5ον. Προβλέπεται ότι απαιτήσεις εργαζομένων για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, οι οποίες έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν από την υπαγωγή της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση, προαφαιρούνται από το προϊόν της ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους.

 

6ον. Με Υπουργική Απόφαση, μπορεί να αναστέλλεται για 6 μήνες, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης από την επέλευση της θεομηνίας, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (ιδίως, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών κ.λπ.), επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.

 

7ον. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την υποβολή δηλώσεων για τη συμμετοχή της χώρας σε Ταμεία ή Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς που δημιουργούνται εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κι αυτό γιατί, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών για τη ρύθμιση θεμάτων μόνο σχετικά με την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και της συμμετοχής της Ελλάδας στο κεφάλαιο της Διεθνούς  Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης και του Διεθνούς  Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως, χωρίς να παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να δηλώνει τη συμμετοχή της χώρας σε Ταμεία ή Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς ή χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και να αποφασίζει σχετικά με την καταβολή εισφορών ή συνδρομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού.

Με τη ρύθμιση επέρχεται η αναγκαία προσαρμογή στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στη συνεισφορά των κρατών-μελών, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε, τον Μάρτιο του 2020, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την υιοθέτηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT), ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής άμεσης ανακούφισης από το χρέος για τα πλέον φτωχά και ευάλωτα μέλη που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία.

Προηγούμενο άρθρο Αναβολή εκδήλωσης για την παρουσίαση του περιοδικού «Φθιωτικά Χρονικά»
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακές ομάδες μαθητών Γ' Λυκείου για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων από το Κέντρο Κοινότητας Καμένων Βούρλων