Ειδήσεις

Ο «κομβικός» ρόλος της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς σε θέματα μεταφορών και Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών στην Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών


Η «στρατηγική» γεωγραφική θέση της Λαμίας των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως οδικός και συγκοινωνιακός κόμβος στην «καρδιά» της χώρας με διεθνείς προεκτάσεις, με την παράλληλη αξιοποίηση των παρουσών αλλά και μελλοντικών αναγκών της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας, αποτελώντας τον εφοδιαστικό «κρίκο» στις αγορές, υπερτονίστηκαν στην Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων «Λάμπρος Παπαδήμας» με θέμα: «Πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα μεταφορών και Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πολιτικό, θεσμικό και τεχνοκρατικό πλαίσιο που οφείλει να διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια δυναμική διακίνηση εμπορευμάτων με σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και την ελληνική οικονομία.

Μια «αναπτυξιακή» συνδιάσκεψη που υλοποίησε ο Ελληνικός επιμελητηριακός επιχειρηματικός σύνδεσμος μεταφορών σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, προσφέροντας την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν με τον πιο έγκυρο τρόπο για τα σημαντικά θέματα μεταφορών και τις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό πλαίσιο που απασχολούν το σύνολο του κλάδου των μεταφορών και τις σημαντικές προκλήσεις στον χώρο των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών – City Logistics – που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινή ζωή των πόλεων.

Στη συνδιάσκεψη το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας ενώ χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός καθώς επίσης στελέχη του επιμελητηριακού, συγκοινωνιακού και οικονομικού κλάδου. Επίσης στη συνδιάσκεψη βρέθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος, οι αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος και Δημήτρης Ρίζος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος, φορείς και λοιποί προσκεκλημένοι του κλάδου των μεταφορών.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αφού συνεχάρη τους φορείς για την διοργάνωση και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του :

«…Κυρίες και κύριοι,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην πόλη της Λαμίας, την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής Επιμελητηριακής Συνδιάσκεψης Μεταφορών και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει η πόλη μας την ημερίδα αυτή η οποία επανήλθε στη Λαμία, μετά από 17 χρόνια.

Οι Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές αποτελούν ίσως το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, το πλήθος των ηλεκτρονικών παραγγελιών πολλαπλασιάστηκε, γεγονός που επιτάχυνε τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της Αστικής Εφοδιαστικής.

Το ευτύχημα είναι ότι η Πολιτεία έχει ήδη δρομολογήσει την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφοδιαστική κι έτσι αυτή η έκτακτη συγκυρία μας βρήκε όλους πάνω σε έναν βηματισμό μετασχηματισμού.

Ο Δήμος Λαμιέων από την πλευρά του έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, που φιλοδοξούμε να εξασφαλίσουν στο μέλλον πιο πράσινες και περισσότερο προσιτές αστικές μεταφορές.

Άλλωστε, ο ευρωπαϊκός στόχος, της μείωσης κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 από τον τομέα των μεταφορών, αφορά και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Οι νέες τεχνολογίες παροχής και διασύνδεσης πληροφοριών αναμένεται να βελτιώσουν τη διαχείριση των δρομολογίων από τους φορείς, με συνέπεια την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους.

Ο Ν. 4784/2021 για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) επιτρέπει στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενσωματώνουν τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής στο γενικότερο πλαίσιο που χαρακτηρίζει τις λειτουργίες, και τις υποδομές κάθε πόλης.

Ο Δήμος Λαμιέων είναι ένας από τους πρώτους Δήμους που έχει εγκεκριμένο ΣΒΑΚ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο. Με το Σχέδιο μας αυτό, συμβάλλουμε στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων αστικών μεταφορών, με αποτελεσματική αξιοποίηση του αστικού χώρου, των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών μεταφορών μέσω:

α) της ενίσχυσης των δημόσιων μέσων μεταφοράς,

β) της προώθησης των ήπιων τρόπων μετακίνησης και ιδιαίτερα των μη μηχανοκίνητων, όπως πεζή, του ποδηλάτου και των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.),

γ) της εξασφάλισης της προσβασιμότητας, της ασφάλειας και προστασίας στο δίκτυο μεταφορών για τους χρήστες, με μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα,

δ) της προαγωγής της οδικής ασφάλειας των χρηστών και ευάλωτων χρηστών της οδού, περιλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων,

ε) της μείωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, κυρίως ιδιωτικής χρήσης,

στ) της προώθησης της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα των μεταφορών,

ζ) της καλύτερης διαχείρισης της πρόσβασης των οχημάτων διανομής,

η) της οργάνωσης της στάθμευσης,

θ) της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της χρήσης του οδικού δικτύου, την υποστήριξη της συνδυασμένης χρήσης των μέσων μεταφοράς και τον σχεδιασμό των αστικών μεταφορών.

Για να επιτύχουμε τους παραπάνω στόχους υλοποιούμε μια σειρά από έργα όπως:

-Η προμήθεια υλικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλέστερης προσπελασιμότητας των πεζοδιαβάσεων προϋπολογισμού 2.800.000 € συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας,

-Η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά 3 χλμ. στη Νότια Λαμία και τη δημιουργία ασφαλούς πεζοδιαδρομής 8,5 χλμ. σε συνάρτηση με μια ευρύτατη ανάπλαση έκτασης 92 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 12.000.000 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του Υπ. Εσωτερικών,

-Η προμήθεια επτά (7) ηλεκτροκίνητων οχημάτων του Δήμου Λαμιέων προϋπολογισμού 1.300.000 Ευρώ χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του Υπ.Εσωτερικών,

-Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφόρησης και Φωτεινής Σηματοδότησης για τη βελτιστοποίηση του ελέγχου της κυκλοφορίας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προϋπολογισμού 650.000 € συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020,

-Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων για 82 θέσεις, προϋπολογισμού 60.000 Ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο,

-Η προμήθεια κι εγκατάσταση κοινόχρηστου συστήματος ηλεκτρικών ποδηλάτων στην πόλη, προϋπολογισμού 380.000 € επίσης συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πολλά άλλα.

Το ΣΒΑΚ αποτελεί για εμάς ένα δυναμικό εργαλείο που συνεχώς θα επικαιροποιείται. Σε αυτή τη διαδικασία προβλέπεται με βάση το Νόμο να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους και την παροχή στοιχείων όλοι οι φορείς της πόλης, όπως Επιμελητήρια, Επαγγελματικές και Εμπορικές Ενώσεις.

Για εμάς, η συνεργασία όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αλυσίδα έχει πρωταρχική σημασία για την ευόδωση της προσπάθειας.

Ο Δήμος Λαμιέων με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και τη γόνιμη συνεργασία των φορέων της πόλης και κυρίως του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας που εκφράζει τον επιχειρηματικό κόσμο, υλοποιεί με σημαντική αποδοτικότητα και προστιθέμενη αξία μια ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε σε διαρκή ενεργοποίηση για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των νέων αναγκών της πόλης μας, την παραγωγή των απαραίτητων μελετών και την ωρίμανση έργων και δράσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατή εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πηγή, με το βλέμμα στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού οράματος που έχει ο Δήμος μας για το 2030.

Ένα όραμα που συναντά ακριβώς τις προτεραιότητες του Δήμου Λαμιέων, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα μας, είτε αυτός αφορά στον έξυπνο μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων, είτε στην κλιματική αλλαγή, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στις μεταφορές και βέβαια σε ένα πιο ανθρώπινο Δήμο.

Για την επίτευξη του οράματος μας, καθίσταται αυτονόητο ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε παραγωγικά, συνεργατικά, εντατικά, μαθαίνοντας από τα διδάγματα του παρελθόντος.

Ο Δήμος Λαμιέων δηλώνει έτοιμος να συνδράμει με την απαραίτητη τεχνογνωσία ενώ ταυτόχρονα, ενσωματώνει στις πολιτικές του τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Σας ευχαριστώ ολόθερμα και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας…».

Προηγούμενο άρθρο Το νέο Πρόγραμμα LEADER 2023-2027 στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας
Επόμενο άρθρο Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας του Δήμου Χαλκιδέων μαθαίνει για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων