Ειδήσεις

Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των σιτοπαραγωγών


Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς  σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των σιτοπαραγωγών.

Αναλυτικά στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής αναφέρει :

«…..  Ύστερα από συζητήσεις με τους παραγωγούς Σιτηρών του Νομού μου, πληροφορήθηκα ότι οι παραγωγές σιτηρών σε όλο το Νομό είναι μειωμένες φέτος τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Είναι ένα γεγονός εξακριβωμένο, καθώς έχει τελειώσει η περίοδος θερισμού και έχουμε τα αποτελέσματα των ζυγίσεων ανά περιοχή.

Σε περιοχές, όπως ο Δομοκός όπου έχουμε οψίμιση της παραγωγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις επέφεραν σχεδόν ολική καταστροφή της παραγωγής με το καλύτερο δυνατό σενάριο να είναι τα 200 κιλά / στρέμμα και με παραγωγούς που είχαν ολική απώλεια παραγωγής λόγω σαπίσματος. Γνωρίζοντας τα έξοδα ανά στρέμμα (σπόρος, λίπανση, ψεκασμός, θέρισμα κατ’ ελάχιστον) και με τη τρέχουσα τιμή που έχει το σιτάρι, η οποία είναι δυστυχώς χαμηλότερη και από τη περσινή, εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι οι παραγωγοί φέτος θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό θέμα και  ειδικά εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν άλλες καλλιέργειες να στηριχθούν. Αν και φέτος οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν δυσκολίες σε όλες τις καλλιέργειες με τελικό χτύπημα τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις φετινές καιρικές συνθήκες ως ζημιογόνες ως προς τη καλλιέργεια σιτηρών με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην μπορεί να στραφεί σε αυτόν για οικονομική ενίσχυση.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι κατά πόσο μπορεί να ληφθεί υπόψη αυτό από εσάς ώστε να μπορέσει να βγει μια ειδική έκτακτη ενίσχυση η οποία θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στους παραγωγούς μας. Γνωρίζω ότι και ο Θεσσαλικός κάμπος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με εμάς, επομένως ελπίζω σε μια συνολική απόφαση που θα περιλαμβάνει όλες τις περιοχές που ήρθαν αντιμέτωποι με τις χαμηλές παραγωγές.

 

Είναι γεγονός πως η φετινή χρονιά αποτελεί ουσιαστικά τη πρώτη χρονιά με εμφανή τα σημάδια των ακραίων καιρικών συνθηκών της κλιματικής αλλαγής και μέχρι να μπορέσει ο παραγωγός να προσαρμοστεί και να προσαρμόσει τη καλλιέργειά του στα νέα δεδομένα που έρχονται, οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό του και να τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο…. ».

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο Ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις υγειονομικές υποδομές για τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Rapid tests την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο κτίριο ΟΣΚ στη Στυλίδα