Ειδήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Προϋπολογισμού 2021


O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε σήμερα, στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 »   .

    Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή :

«….  Η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2021 αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο. Ένα έργο που προϋποθέτει αφενός γνώση και ρεαλιστική προσέγγιση του κοινωνικού και  οικονομικού εθνικού και παγκόσμιου περιβάλλοντος και αφετέρου στοχευμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πολύπλευρων και πρωτόγνωρων προκλήσεων και όραμα για γρήγορη και σταθερή ανάπτυξη. 

   Υπό το καθεστώς της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και των παράπλευρων προκλήσεων που δέχεται η χώρα από εξωγενείς παράγοντες, η Κυβέρνηση  καλείται να συντάξει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει πρωτίστως τις πολιτικές εκείνες που τον τελευταίο χρόνο τόνωσαν την οικονομία, το ηθικό των πολιτών και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Η αβεβαιότητα, ωστόσο, που προβλέπεται να μας συντροφεύει για αρκετό διάστημα ακόμα, επιβάλλει η στόχευση αυτή να εδράζεται σε ρεαλιστικές βάσεις και αυτό ακριβώς είναι ένα σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία αυτού του προϋπολογισμού.

      Στις ίδιες ρεαλιστικές βάσεις, ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης, του οποίου οι πόροι θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων, την αναβάθμιση υποδομών και μεθόδων παραγωγής, την πράσινη ανάπτυξη και την ενίσχυση της περιφέρειας. Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή αύξηση και σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

    Βασικό μέσο για να το πετύχει αυτό, είναι η ενεργοποίηση και ενθάρρυνση των επενδύσεων, θεσπίζοντας μια σειρά από μόνιμα μέτρα που προβλέπουν μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση της ρευστότητας. Συνοπτικά θα αναφερθώ στην αναμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων και στη μείωση των νομικών κατά 24%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργησή του για τα ακριτικά νησιά, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογία διανεμόμενων κερδών στο 5%, την αναστολή του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές και την παροχή κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις, για έρευνα και ανάπτυξη στον χώρο της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

      Ωστόσο, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη φέτος η οικονομία, δημιούργησε τις ανάγκες για επιπλέον και ΜΗ  μόνιμα μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη και ανάκαμψη της αγοράς. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε εποχικές επιχειρήσεις,
  • την παροχή έκπτωσης σε εμπρόθεσμη πληρωμή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και τον συμψηφισμό της εμπρόθεσμης καταβολής ΦΠΑ με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις,
  • τη μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και θεάματα,
  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και
  • την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

     Ολοκληρώνοντας το θέμα της ανάπτυξης, ειδική αναφορά θα κάνω στο θέμα της τόνωσης της ρευστότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 12 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας στήριξη από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα ισχύσει και τη νέα χρονιά.

     Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, απαιτούν γρήγορες αποφάσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Είδαμε φέτος από μήνα σε μήνα να επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που ανέκυπταν από την απρόβλεπτη πορεία του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο από τη μία πλευρά την αντιμετώπιση τη διασποράς του ιού και από την άλλη τη στήριξη της οικονομίας. Ενίσχυσε, λοιπόν, τις δαπάνες υγείας κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ για προσωπικό και εξοπλισμό και παράλληλα υιοθέτησε μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

       Στην ίδια λογική προβλέπεται να κινηθεί και το 2021, υιοθετώντας επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία, μαζί με το ποσό των 24 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2020, ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 31,5 δισ. ευρώ, όση ακριβώς προβλέπεται και η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.

    Παράλληλα, στην ατζέντα των μέτρων που προβλέπονται για τη νέα χρονιά εντάσσονται:

  • η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
  • η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων
  • η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω αύξησης επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ
  • η στήριξη της υγείας με πρόσθετες υποδομές και προσλήψεις
  • η στήριξη των παιδείας, μέσω προσλήψεων εκπαιδευτικών
  • η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
  • η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων.

    Εν μέσω πανδημίας, ο προϋπολογισμός αναδεικνύει το κοινωνικό  του πρόσωπο, με ενέργειες που στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και στοχεύουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων όπως η υπογεννητικότητα και η ανεργία. Ενέργειες που προβλέπεται να συνεχίσουν για όσο διάστημα το απαιτούν οι συνθήκες.

     Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι, στη Φθιώτιδα, στην οποία εκλέγομαι όλο αυτό το διάστημα, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα τα ακόλουθα ποσά :

  • Το ποσό που δόθηκε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1-4, ύψους 33.502.570 € και που αντιστοιχεί σε 8169 φορολογούμενους, από τους οποίους κατά μέσο όρο καθένας πήρε 4101,18 ευρώ.
  • Το συνολικό ποσό των 31.567.606 € από το ΤΕΠΙΧ & το Ταμείο Εγγυοδοσίας, από το οποίο ωφελήθηκαν 271 επιχειρήσεις.
  • Το συνολικό ποσό των 5.870.418 € από την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζομένους και επιπλέον,
  • 8.363.459 € για αποζημιώσεις λόγω αναστολών εργασίας,
  • 120.199 € από το πρόγραμμα Συνεργασία και
  • 123.660 € από το πρόγραμμα για τον τουρισμό,  δηλαδή συνολικά για τα τρία αυτά, το ποσό των 8.607.318 €.

Ενδεικτικά, το επόμενο διάστημα προβλέπεται να καταβληθούν:

  • τακτικά επιδόματα σε 123.000 ανέργους
  • έκτακτη ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους
  • έκτακτο βοήθημα σε 482.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού, καταρχήν σε 310.000 εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή.

    Είναι ηλίου φαεινότερον ότι, ο φετεινός προϋπολογισμός του 2021, εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες γι΄αυτό και έχει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξει την πραγματική οικονομία και τους πληγέντες πολίτες, με όλα τα επιδόματα που ανέφερα, είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τις πρωτόγνωρες προκλήσεις έχει όραμα και οδηγεί σε γρήγορη σταθερή ανάπτυξη.

   Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί και να ψηφιστεί προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της πατρίδας».

Προηγούμενο άρθρο Drive - Through COVID-19 Rapid Test στο Δήμο Αμφίκλειας
Επόμενο άρθρο Εξιχνιάσθηκε απόπειρα κλοπής από οικία, σε ευρύτερη περιοχή της Μακρακώμης Φθιώτιδας