Ειδήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή για το Σ/Ν Προστασίας της Εργασίας


O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το ΣΝ του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» .

Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία  του βουλευτή :

«….Όπως αναφέρει και ο τίτλος του νομοσχεδίου στόχος του είναι η προστασία της εργασίας.

    Έχοντας ως οδηγό τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πολιτικές, το Υπουργείο θέτει στο στόχαστρο τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αδικίες, άνιση μεταχείριση, αναχρονιστικές ρυθμίσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση τόσο των εργαζομένων όσο και της ίδιας της εθνικής οικονομίας.

Είναι όμως έτσι ; και αν ναι, γιατί η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει ως αντεργατικό και ισοπεδωτικό ;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   Eπιτρέψτε μου, όχι σαν εργατολόγος,  αλλά ως απλός Έλληνας βουλευτής που έχει την στοιχειώδη ευφυΐα και δυνατότητα να μελετήσει ένα νομοθετικό κείμενο και να ερμηνεύσει αυτά τα οποία πραγματεύεται, να περιγράψω αυτά που βλέπω. Τι βλέπω λοιπόν ;

  1. ότι το οκτάωρο δεν θίγεται,
  2. ότι προβλέπεται διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφόσον το ζητάει ο εργαζόμενος και μάλιστα ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία ισχύει στην εργατική νομοθεσία εδώ και 30 χρόνια και ότι ενσωματώνεται μάλιστα στο παρόν νομοσχέδιο και η Κοινοτική οδηγία η οποία είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣυΡιζΑ.
  3. ότι οι γονικές άδειες αυξάνονται και θεσπίζονται νέες άδειες για τους γονείς, για νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
  4. ότι καθιερώνεται και συστηματοποιείται η τηλεργασία, με την πρόβλεψη μάλιστα της αποσύνδεσης, για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
  5. ότι προστατεύονται οι εργαζόμενοι από παρενοχλήσεις και βία, ενώ κυρώνεται η σύμβαση 187 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, και η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας.
  6. ότι γίνεται πράξη το αίτημα της ΓΣΕΕ για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
  7. ότι ανασυστήνεται Επιθεώρηση Εργασίας και θεσπίζεται ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, σύμφωνα με το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων να μην βρίσκεται το ΣΕΠΕ κάτω από τον έλεγχο της εκάστοτε Κυβέρνησης.
  8. ότι αυξάνονται οι επιτρεπόμενες και φυσικά αμειβόμενες υπερωρίες σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
  9. ότι διευρύνεται η προστασία της εργασίας, αφού διευρύνονται οι περιπτώσεις άκυρων απολύσεων των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η περίπτωση ενασκήσεως δικαιώματος, καθώς και ότι θεσπίζεται η προστασία του πατέρα για έξι μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού και ότι επιπλέον θεσπίζεται τριπλάσια αποζημίωση και αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες (εξισώνοντάς τους με τους υπαλλήλους).
  10. ότι προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο από τις καταχρηστικές απεργίες με την υποχρέωση οι απεργούντες εργαζόμενοι, σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της οικονομίας, να παρέχουν, εγγυημένη εργασία, τουλάχιστον το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης, ενώ προβλέπει τη λήψη μέτρων για διαφάνεια του συνδικαλισμού και τέλος στα συνδικάτα-σφραγίδα, προβλέπει την απαγόρευση ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα, απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο όταν ήδη έχει κριθεί παράνομη, την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να ασκούν βία και να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις.

      Κυρίες και κύριοι,

     Αυτά βλέπω εγώ και ειλικρινά και μόνον από αυτά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η έντονη αντίδραση, γιατί αυτοί οι στομφώδεις ακραίοι χαρακτηρισμοί από την αντιπολίτευση.

     Ή μάλλον όχι, μπορώ να καταλάβω, γιατί όσα ανέφερα στο τέλος για την αναμόρφωση της Συνδικαλιστικής νομοθεσίας και των απεργιών φαίνεται ότι επηρέασαν και τα κόμματα, γιατί οι συνδικαλιστικοί φορείς, βλέποντας ότι χάνεται η επί πολλά χρόνια ασυλία και δυνατότητα άσκησης πίεσης μέσα από την απορρύθμιση της οικονομικής ζωής και την αφόρητη ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν ένα σκληρό μέτωπο, στο οποίο δυστυχώς προστρέχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσδοκώντας βραχυπρόθεσμα την εύνοια των συνδικαλιστών.

       Αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιες διατάξεις θα καταψηφίσουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης; τις διατάξεις για τις γονικές άδειες ; τις διατάξεις για την τηλεργασία και το δικαίωμα της αποσύνδεσης ; την διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας; Θα επιμείνουν ότι οι υπερωρίες πληρώνονται με ρεπό; θα καταψηφίσουν ειδικά οι συνάδελφοι του ΣυΡιζΑ την διευθέτηση που εκείνοι έχουν ενσωματώσει στην νομοθεσία για την διευθέτηση της εργασίας; θα καταψηφίσουν τον τερματισμό των σωματείων-σφραγίδα και της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της απεργίας ;

    Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι με σαφήνεια στο άρθρο 55 για την καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας αναφέρεται ότι:

  1. σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η πλήρης απασχόληση καθορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες δύναται να κατανέμονται σε πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή τις διαιτητικές αποφάσεις.

    Όταν εφαρμόζεται σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας ανέρχεται ημερησίως σε 8 h ενώ όταν εφαρμόζεται σύστημα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, το πλήρες ωράριο εργασίας ανέρχεται σε 6 ώρες και 40 λεπτά ημερησίως.

     Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις, ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, είναι δυνατή η εφαρμογή μικρότερων ωραρίων πλήρους απασχόλησης ημερησίως και εβδομαδιαίως.

     Πού βλέπετε την κατάργηση του οκταώρου ; Με πόση ακόμη σαφήνεια πρέπει να διατυπωθεί για να σας ικανοποιεί ; Και όμως το κάνατε σημαία πριν το διαβάσετε, δυστυχώς όμως σημαία καταρρέουσα, σημαία σε υποστολή.

    Αφού λοιπόν πρόβλημα με καταστρατήγηση του οκτάωρου δεν υπάρχει, ας δούμε ποια άλλα καίρια ζητήματα επιλύει το νομοσχέδιο και πώς τα αντιμετωπίζει, σε σχέση πάντα με την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

    Το νομοσχέδιο θέτει στο επίκεντρο της προβληματικής του την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των σύγχρονων εργαζομένων. Μέσα από τις διατάξεις του, καθίσταται σαφής η σημασία και η αξία που αποδίδει στον θεσμό της οικογένειας και η ουσιαστική προσπάθεια ενίσχυσής της με καινοτόμες και αποφασιστικές λύσεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται η παροχή άδειας πατρότητας για 14 ημέρες μετά την γέννηση του τέκνου και η κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των αδειών και των δύο γονέων για δύο μήνες, ενώ παράλληλα επεκτείνεται η άδεια λοχείας και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ ειδική άδεια προστασίας μητρότητας και στην υιοθεσία τέκνου και τέλος προβλέπεται άδεια φροντιστή για συγγενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας, καθώς και το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς και φροντιστές.

     Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται, αφορά την προστασία των εργαζομένων από περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης. Το θέμα αυτό έρχεται να διευθετήσει το παρόν, μέσα από μια σειρά διατάξεων λήψης άμεσων μέτρων. Στα προστατευόμενα άτομα προστίθενται και οι εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου τομέα.

     Συνοψίζοντας, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει τον εργασιακό τομέα, να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προφυλάξει την κοινωνία από καταχρηστικές συμπεριφορές συνδικαλιστών και δικαιώνει τον τίτλο του ως νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.

     Είναι ένα νομοσχέδιο του 21ου αιώνα και όχι του 20ού αιώνα, είναι η βάση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και γρήγορη ανάπτυξη της χώρας, είναι το βήμα που τολμά να κάνει η Κυβέρνησή μας για το αύριο ».

Προηγούμενο άρθρο Εβδομαδιαίο δελτίο συναθροίσεων στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 15 - 21 Ιουνίου 2021