Ειδήσεις

Ξεκινά έργο προστασίας της παράκτιας ζώνης Πλατάνας Κύμης


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες ωρίμανσης – δημοπράτησης και προχώρησε ήδη στη συμβασιοποίηση του έργου με τίτλο: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΣ ΚΥΜΗΣ» και με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 7.000.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξη του στο«Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Πρόγραμμαβελτίωσηςοδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», που αντλεί πόρουςαπό τοΤαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναμένεται πλέον η εγκατάσταση εργοταξίου, από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

  1. Κατασκευή νέου παραλιακού τοιχίου, εμπρός από το υφιστάμενο. Το ενδιάμεσο μεταξύ των τοιχίων θα επιχωθεί πλήρως, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού για τις πραγματοποιούμενες σε αυτό δραστηριότητες (διέλευση οχημάτων, περίπατος, αναψυχή κλπ.).

 

  1. Διαμόρφωση παραλιακής ζώνηςμε:

 

– Οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση, σήμανση της παραλιακής οδού του οικισμού, η οποία θα διαπλατυνθεί και θα αποκτήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 μέτρων.

– Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Πλατάνας με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, σκάλες καθόδου στην παραλία και φωτιστικούς στύλους.

 

  1. Έργα ακτομηχανικής προστασίας, στα οποία περιλαμβάνονται:

Σύστημα τεσσάρων (4) κυματοθραυστών.

Τρεις (3) εγκάρσιοι πρόβολοι εκ λιθορριπής.

Αποξήλωση υφιστάμενου κυματοθραύστη.

Ανακατασκευή νότιου προβλήτα.

Για την συναρμογή της νέας κατασκευής με την υφιστάμενη παραλία, προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί (ως συνέχεια του βόρειου άκρου του προβλήτα) κατακόρυφος κρηπιδότοιχος μήκους 10,40 μέτρων, από όμοιους συμπαγείς τεχνητούς ογκόλιθους.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση έργου προστασίας της παράκτιας ζώνης του οικισμού Πλατάνας της Κύμης και ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες μελετών και δημοπράτησης.

 

»Ανακοινώνουμε σήμερα την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, που προβλέπει νέο παραλιακό τοιχίο και άλλες σύγχρονες παρεμβάσεις ακτομηχανικής προστασίας. Καθιστούμε ασφαλή τη διέλευση επί της επαρχιακής οδού Αυλωνάρι – Οξύλιθος – Πλατάνα – Παραλία Κύμης και παράλληλα διαμορφώνουμε παραλιακό πεζόδρομο και χώρους αναψυχής. Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δυστυχώς χρονίζει και παράλληλα δίνουμε μια νέα αναπτυξιακή πνοή στον όμορφο παραλιακό οικισμό».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε: «Μια ανάσα πριν την εκκίνηση ενός ακόμη εμβληματικού έργου για τον τόπο μας, αυτή τη φορά στην πανέμορφη Πλατάνα Κύμης.  Το γραφικό αυτό και φιλόξενο παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο αποτελεί το κλειδί στην πρόσβαση προς την Κύμη και το λιμάνι της, θα αποκτήσει μέσα από ένα σύνθετο έργο ακτομηχανικής προστασίας και αναμόρφωσης του παραλιακού της μετώπου, την αναγκαία εδώ και χρόνια θωράκιση από τη θαλάσσια διάβρωση, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του κεντρικού οδικού άξονα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συνολικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.  Ένα έργο που με υπομονή και μεθοδικότητα ωριμάσαμε και διεκδικήσαμε ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και με μεγάλη χαρά θα εργαστούμε ώστε να το παραδώσουμε άρτιο και λειτουργικό το συντομότερο δυνατό στους συμπολίτες μας».

Προηγούμενο άρθρο Καθαρισμός οικοπέδων στο Δήμο Στυλίδας από τους ιδιοκτήτες ενόψει αντιπυρικής περιόδου 2024
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία στην Αταλάντη