Ειδήσεις

Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες για την προστασία της παλιάς γέφυρας Βίστριζας στην Π.Ε. Φθιώτιδας


Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες προστασίας της παλιάς γέφυρας Βίστριζας. Πρόκειται για το υποέργο με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΝΤΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΙΣΤΡΙΖΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ» με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε, δημοπράτησε και συμβασιοποίησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αντικείμενο του έργου είναι η προστασία της υφιστάμενης παλιάς γέφυρας Βίστριζας με την κατασκευή νέου αναβαθμού, αλλά και με την αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενου αναβαθμού. Το έργο βρίσκεται εντός περιοχής «Natura 2000» και για την κατασκευή του έχει εκδοθεί η απαραίτητη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ).

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη, από το 2022, έργο προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας επί της οδού Σπερχειάδας – Υπάτης με την κατασκευή προσωρινής γέφυρας και για τη διευθέτηση του ποταμού Ίναχου, ενώ προχωρά και η δημοπράτηση του τρίτου υποέργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΒΙΣΤΡΙΖΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΣΥΚΑΣ – ΑΓ. ΣΩΣΤΗΣ», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Μετά την έναρξη των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, ύψους 2.600.000 ευρώ για την υλοποίηση μιας συνολικής παρέμβασης προστασίας της παλιάς γέφυρας της Βίστριζας, η οποία είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα οδομηχανικής της περιόδου του Μεσοπολέμου. 

 »Έχουμε ξεκινήσει από το 2022 τις εργασίες διευθέτησης του ποταμού και κατασκευής προσωρινής γέφυρας. Ξεκίνησαν τώρα εργασίες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να προστατεύσουμε την παλιά γέφυρα της Βίστριζας, ενώ προχωρά η δημοπράτηση και άλλου συμπληρωματικού έργου. Στόχος μας να διατηρηθεί αναλλοίωτο ένα σύγχρονο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας τόνισε: «Η παλιά γέφυρα της Βίστριζας έχει υποστεί σημαντικές φθορές στα βάθρα της και αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι υφίσταται κίνδυνος κατάρρευσης, αποφασίσαμε να παρέμβουμε. Έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων και είναι ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες προστασίας της γέφυρας. Θα ακολουθήσει η υλοποίηση και δεύτερου έργου, ώστε να αποκατασταθούν όσες ζημιές και φθορές έχουν γίνει».

 

Προηγούμενο άρθρο Λόγω καύσωνα, οι Δομές των Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Λοκρών, δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή
Επόμενο άρθρο ΣΒΘΣΕ: Αδειοδότηση, κυκλική οικονομία και ενδυνάμωση συνεργασίας, κυριάρχησαν στη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών στο Βόλο