Ειδήσεις

Με τη συμμετοχή απογόνων της Συμμαχικής Αποστολής ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης


Με τη συμμετοχή απογόνων των μελών της Συμμαχικής Αποστολής πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο οι εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με μια ξεχωριστή και συγκινητική ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι στην Ιστορία ήταν ο Δήμος Δελφών, παρουσία του Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου και της Αντιδημάρχου κ. Μαίρης Ανδρεοπούλου, συγγενείς και απόγονοι των μελών της αποστολής Harling και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το Δημοτικό μας Ωδείο απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το μουσικό πνεύμα της εποχής.

Η κεντρική εκδήλωση για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944,που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και Αντιστασιακές Οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Γοργοπόταμο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την  επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτήκ. Γιάννη Σαρακιώτη, από την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ. KateSmith και από την κ. RozStephens, κόρη Βρετανού σαμποτέρ, που παρουσίασε και τα υπόλοιπα παιδιά και συγγενείς των μελών της Συμμαχικής Αποστολής.

Ακολούθησε η ομιλία του τ. Υπουργού κ. Γεώργιου Σούρλα με θέμα: «Γουντχάουζ: ο μεγάλος Φιλέλληνας σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και Ενότητας», η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κ. Χρήστο Οικονόμου, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και διαβάστηκετο Ψήφισματης εκδήλωσης από το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών, των συγγενών των μελών της Συμμαχικής Αποστολής και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Ο εορτασμός για τα 75 χρόνια από την ανατίναξη του Γοργοποτάμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο Δήμος Λαμιέων, το Σωματείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ) και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Γοργοπόταμος, κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά».

Ομιλητές ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης, ο Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής κ. Χρόνης Βάρσος, η Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Sussex κ. Λη Σαράφη και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Η εκδήλωση, που συντόνισε η Δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Λάζου, έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς».

Προηγούμενο άρθρο Χαιρετισμός κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, στον εορτασμό του Γοργοποτάμου
Επόμενο άρθρο Κλοπή ελαιοκάρπου από κτήματα στη Φθιώτιδα