Ειδήσεις

Με επιτυχία οι ενημερωτικές δράσεις της Αστυνομίας για την προστασία των ηλικιωμένων


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Στερεά Ελλάδα, με θέμα την προστασία των πολιτών, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, από εγκληματικές συμπεριφορές.

Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειάς μας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να προστατεύονται από τους επιτήδειους.

Ειδικότερα, καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, μετέβησαν σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), καθώς και άλλους χώρους όπου συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι (Πολιτιστικά Κέντρα Δήμων και Περιφερειών, καφενεία κ.λ.π.) και πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – παρουσιάσεις.

Στις ανωτέρω διαλέξεις – παρουσιάσεις, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν αναλυτικά τους ενδιαφερόμενους, σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτηδείων, ενώ τους συμβούλεψαν για το τι πρέπει να προσέχουν, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατεύονται από σε βάρος τους περιπτώσεις κλοπών και περιστατικών εξαπάτησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη άμεσης ειδοποίησης των Διωκτικών Αρχών, ακόμη και σε περιπτώσεις απόπειρας κλοπής ή εξαπάτησης, με στόχο να επιτευχθεί ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών.

Με τις προαναφερόμενες διαλέξεις, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την μεθοδολογία δράσης των επιτήδειων και παράλληλα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, προκειμένου να διαμορφώσουν την άποψή τους για τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Επισημαίνεται ότι η προστασία και ενημέρωση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσονται στον κεντρικό πυρήνα της ανταπόκρισής του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της «ζωντανής» επικοινωνίας με τους πολίτες, τους οποίους συμβουλεύει:

  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία και να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), για να βοηθήσουν το έργο των Διωκτικών Αρχών.
  • Οι συγγενείς των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που μπορεί να συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, συνελήφθησαν άμεσα στην Ροδίτσα Φθιώτιδας δύο ημεδαποί, οι οποίοι μαζί με άλλους συνεργούς τους, προσέγγιζαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα και με το πρόσχημα της πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, ή ότι είναι δήθεν υπάλληλοι της ΔΕΗ, εισέρχονταν στις οικίες των θυμάτων τους και με την μέθοδο της απασχόλησης, αποσπούσαν χρήματα και κοσμήματα (σχετικό το από 28-02-2018 Δελτίο Τύπου).

Η Αστυνομία στην Στερεά Ελλάδα, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις και στο μέλλον, συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς των περιοχών αρμοδιότητάς της, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και για την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση των δικαιούμενων πριμοδότησης του μέτρου 2.1.1 ΜΕΤΡΟ 2.1.1 «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων»
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Χρήστου Σταϊκούρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας