Ειδήσεις

Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννη για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα που όλα τα φώτα στρέφονται πάνω της. Είναι η ημέρα που θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και την εξέλιξη. Κάθε χρόνο, έστω και για λίγο, φωτίζεται ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας: στο σπίτι, στην οικογένεια, στην εργασία. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, θυμόμαστε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις των γυναικών.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας.  Η σύγχρονη Ελλάδα με το Σύνταγμα του 1975, τις διεθνείς συνθήκες και την επιμονή της ελληνικής κοινωνίας, κατόρθωσε να ανήκει στις λίγες χώρες του πλανήτη που έχουν θεσμοθετημένη τη ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Στην πράξη, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικά. Ο δρόμος προκειμένου να γίνει, ουσιαστικά, η ισότητα πράξη είναι μακρύς και δύσκολος, τα βήματα όμως που γίνονται είναι σταθερά. Σ’ αυτόν τον δρόμο η γυναίκα και ο άνδρας βαδίζουν δίπλα – δίπλα χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη. Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε, με τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες, όπως και για όλη τη νέα γενιά, πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση μια σύγχρονης κοινωνίας. Γι αυτό και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου πρέπει να είναι πιο ενεργή, για ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Προηγούμενο άρθρο 15 μέλη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων & Ποτών
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή