Ειδήσεις

Μήνυμα Δημάρχου Λοκρών Αθανάσιου Ζεκεντέ για την 25η Μαρτίου


Ο λαός μας διαχρονικά έχει κατορθώσει μέσα από ένδοξες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας να ξεχωρίσει και να υπερασπιστεί τα ιδανικά και την πατρίδα του. Οι επιτυχίες και οι τραγωδίες, οι νίκες και οι ήττες, τα επιτεύγματα και οι απογοητεύσεις του ελληνισμού συνθέτουν την ένδοξη ιστορία αιώνων του έθνους μας. Αυτό που μας καθιστά σπουδαίους ως έθνος είναι η διάρκεια στο διάβα των αιώνων και η υψηλή εθνική συνείδηση.

Η Ελλάδα με την Επανάσταση του 1821 αναγεννήθηκε μέσα από τη σκλαβιά και τον παρατεταμένο μεσαίωνα που επέβαλαν στον τόπο μας οι Οθωμανοί κατακτητές. Οι Οθωμανοί έχοντας μια σύντομη ιστορική διαδρομή ως λαός δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα τετρακόσια και πλέον χρόνια της κυριαρχίας τους στον Ελλαδικό χώρο καμία δομή οργάνωσης και διοίκησης, σύστημα δικαίου, εκπαιδευτικό σύστημα, υποδομές μεταφορών, πολιτισμική άνθιση ή έστω την οικονομική και επιστημονική ανάπτυξη που γνώριζε ο τότε δυτικός κόσμος.

Οι υπόδουλοι Έλληνες χωρίς καμία εξωτερική στήριξη στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες  επιχειρούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους, που δυστυχώς κατέληγαν σε αιματηρές αποτυχίες. Ωστόσο, μέσα σε αυτόν τον απόλυτο σκοταδισμό κατάφεραν να διακριθούν στο εξωτερικό στο εμπόριο, στις τέχνες, στα γράμματα και τις επιστήμες. Ο νεοελληνικός διαφωτισμός μέσα από την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης συνέβαλε καθοριστικά προκειμένου οι υπόδουλοι Έλληνες να ανακτήσουν την περηφάνια και την τόλμη, να δοκιμάσουν, για μια ακόμη φορά λίγοι απέναντι σε πολλούς, να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ελευθερία τους.

Η Ελληνική Επανάσταση ξέσπασε στην Ευρώπη σε μια περίοδο που οι απολυταρχικές δυνάμεις της Ευρώπης είχαν συντρίψει στο πεδίο της μάχης το φιλελεύθερο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης, μέσω της οριστικής ήττας του Ναπολέοντα το 1815 στο Βατερλό. Η απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία θα δημιουργούσε προηγούμενο με αποτέλεσμα κι άλλοι λαοί της Ευρώπης να διεκδικήσουν τη λευτεριά τους, γεγονός που στην Ιερά Συμμαχία φάνταζε επικίνδυνο για τα συμφέροντά της.

Ο αγώνας των Ελλήνων για την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας φαίνονταν αρχικά άνισος και καταδικασμένος σε αποτυχία. Η έντονη ανάγκη των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία ήταν αυτά που οδήγησαν τελικά στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Ο ηρωισμός των αγωνιζόμενων Ελλήνων αλλά και η βαρβαρότητα των Οθωμανών συγκίνησαν την Ευρώπη στην οποία αναπτύχθηκε έντονο φιλελληνικό κλίμα.

Η περιοχή της Λοκρίδας, μέσα από την ηγεσία των προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή και τις αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτή, σήκωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821 και εορτάζουμε την εθνική μας αναγέννηση μέσα σε μια περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων που αλλάζουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και επιβάλλουν την αναθεώρηση πολιτικών και επιλογών που ξεπεράστηκαν στην πράξη από τα γεγονότα.

Η Ελλάδα σήμερα αγωνίζεται να αλλάξει πρακτικές και νοοτροπίες που έχουν αφήσει τη χώρα μας σε αναχρονιστικά πρότυπα. Στόχος πλέον είναι να διεκδικήσει το μέλλον που αξίζει στη νέα γενιά αυτού του τόπου η οποία ταυτίζεται με την προοπτική της πατρίδας μας και την ελπίδα του ελληνισμού!

Αθανάσιος Ζεκεντές

Δήμαρχος Λοκρών

Προηγούμενο άρθρο Το 27ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στον Άγιο Κωνσταντίνο!
Επόμενο άρθρο Άσκηση πολιτικής προστασίας με την κωδική ονομασία ΕΝΟΣΙΧΘΩΝ 2023