Ειδήσεις

Μήνυμα Γ. Κοτρωνιά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Από το 1914 μέχρι το 1923 οι Νεότουρκοι με την εφαρμογή μιας μεθοδικής και απάνθρωπης τακτικής, που περιλάμβανε εκτοπίσεις, βασανιστήρια, πορείες θανάτου και συχνότατα εν ψυχρώ δολοφονίες και εκτελέσεις, κατάφεραν να ξεριζώσουν και να εξαφανίσουν τις Ελληνικές κοινότητες του Πόντου, μία περιοχή στην οποία διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες.
    Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την Γενοκτονία και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο.

    Το 1998, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της
14ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς  Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

  Σήμερα, τιμούμε το ποντιακό στοιχείο που κυνηγημένο ήρθε και μπόλιασε την μητέρα πατρίδα με την τρισχιλιετή παράδοση και ιστορία του και με την εργατικότητα και την τιμιότητά του συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει η Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα.

  Σήμερα, εμείς οι νεοέλληνες μαζί με τους απογόνους των Ελλήνων του Πόντου θυμόμαστε και τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας, Συνεχίζουμε τον αγώνα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και απαιτούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμην και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση ώστε να μην υπάρχει επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Προηγούμενο άρθρο Συλληπητήρια ΠΑΣ Λαμία για το θάνατο του Βασίλη Καπαρτζάνη
Επόμενο άρθρο Πραγματοποίηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας