Ειδήσεις

Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας & η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας Παράρτημα Φθιώτιδας, καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές να συνταχθούν με το σύνθημά μας:

«Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!»

Μέσα από αυτή τη δράση εκφράζουμε για πολλοστή φορά την εναντίωση μας στη θεσμοθέτηση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και για τη βιωσιμότητα πλήθους μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της Κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από την Κυριακή 16 Ιουλίου κατόπιν επιθυμίας των δανειστών και απόλυτης υπακοής της κυβέρνησης, επιφέρει σειρά αρνητικών επιπτώσεων ενάντια στις οποίες υπάρχει ανάγκη να αντιδράσουμε και να αμυνθούμε:

Θέση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών είναι ότι ο Καταναλωτής, ως ο τελευταίος και πιο καθοριστικός “παίχτης” , του οποίου η κάθε κίνηση θα χαράξει τη στρατηγική πορεία των υπολοίπων, είναι ο “παίχτης” που αλλάζει τα δεδομένα.

Η Κυριακή 16 Ιουλίου είναι η πρώτη από τις 32 Κυριακές στην οποία οι Καταναλωτές πρέπει να δείξουν ότι δεν τους λείπουν οι ημέρες, αλλά τα χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδέψουν, ψωνίζοντας μέσα στα νόμιμα ωράρια όλων των υπολοίπων ημερών του χρόνου.

Ο Καταναλωτής είναι ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει στην πράξη την αναχρονιστική «μεταρρύθμιση» του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, γυρνώντας την πλάτη σε όσους επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν.

Η κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας έχει πίσω της βαριά ιστορία.

Με συλλογικούς επίμονους αγώνες και θυσίες, οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν πρώτη φορά το 1909, αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ίσως αστείο: την καθιέρωση μιας έστω περιορισμένης κυριακάτικης αργίας.

Στις μέρες μας οι κυβερνητικές αποφάσεις έφεραν την κοινωνία στο δυσάρεστο σημείο να διεκδικεί από την αρχή τα κεκτημένα της, διαγράφοντας συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη της  αξιοπρέπειας και ελευθερίας του εργαζόμενου.

Καλούμε τους εργαζόμενους – καταναλωτές να μην αφήσουν αναπάντητη αυτή την πρόκληση.

«Κυριακή Κλειστά! Δεν Ψωνίζω – Δε Δουλεύω!».

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας: Τα σκουπίδια πνίγουν το camp των Θερμοπυλών
Επόμενο άρθρο Ε65: Το πρώτο τρίμηνο το 2018 θα ξεκινήσει το Λαμία-Ξυνιάδα