Ειδήσεις

Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους


Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φθιώτιδος , έχοντας ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΟΥΣ χώρους καθώς επίσης σε ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ και ΔΑΣΙΚΕΣ εκτάσεις κατ΄ εφαρμογή και της 19/2020 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων της Νομοθεσίας Πυροπροστασίας» και της αντιπυρικής περιόδου που ήδη διανύουμε από την 1η Μαΐου 2021 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2021

Υ Π Ε Ν Θ Υ Μ Ι Ζ Ε Ι Ο Τ Ι

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι

  1. Το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε σκοπό.
  2. Η απόρριψη ή απόθεση ή εγκατάλειψη, από πεζούς ή εποχούμενους, αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων ή άλλων συναφών υλών και υλικών που δύναται να αποτελέσουν αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς.
  3. Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (άρθρο 3), κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5) και η καύση των βοσκοτόπων (άρθρο 6).
  4. Η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός των ανωτέρω χώρων και εκτάσεων (άρθρο 7).
  5. Η τοποθέτηση, φύλαξη ή απόρριψη και καύση απορριμμάτων, αποβλήτων ή ογκωδών αντικειμένων των ανωτέρω χώρων και εκτάσεων, (άρθρο 8)
  6. Το «κάπνισμα μελισσών» (άρθρο 11)
  7. Το άναμμα φωτιάς (σε καύσιμη φυτική ύλη), η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών σε οικοπεδικούς χώρους (άρθρο 12).
  8. Οι «θερμές εργασίες» (άρθρο 13) όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, οξυγονοκόλληση, η κοπή, η λείανση, η χρήση φλόγας ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα.
  9. Η καύση ειδών πυροτεχνίας και η ρίψη Sky Lanterns (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια) (άρθρο 15).
  10. Η χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16) εντός αδειοδοτημένων ή νομίμως λειτουργούντων για το σκοπό αυτό χώρων, όπως κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, χώρους αναψυχής.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπονται ενέργειες και εργασίες που προϋποθέτουν την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο ή σε χώρους του άρθρου 1 της Πυρ/κής Διάταξης 9/2021, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή τη χρήση συσκευών έψησης κ.λ.π. , μόνο υπό τους Όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στα άρθρα 3 έως και 16 της υπ΄ αριθμ 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης

Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Η  Ο Λ Ω Ν  Μ Α Σ

Η  Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α  Τ Ω Ν  Δ Α Σ Ω Ν  Κ Α Ι  Δ Α Σ Ι Κ Ω Ν  Ε Κ Τ Α Σ Ε Ω Ν

 

Ο Δ ι ο ι κ η τ ή ς

 Ανδρέας Στεφ. Μωράτης Πύραρχος

Προηγούμενο άρθρο Στερεά Ελλάδα: Πρόστιμο 5.000 € σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου στην Εκδήλωση για την Μάχη της Παύλιανης