Ειδήσεις

Η Αταλάντη εόρτασε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, η  συμπρωτεύουσα της Φθιώτιδος, η Αταλάντη,  την σεβασμία μνήμη των προστατών της αγίων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου.

            Επίκεντρο της πανηγύρεως ο Ιστορικός και καλλιμάρμαρος  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων, στον οποίο τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

            Τους ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια η πολυμελής τετράφωνη χορωδία της πόλεως υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του χοράρχου και διδασκάλου κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

            Μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα θεολογικό λόγο, αναφερόμενος στις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και σχολιάζοντας την ακουσθείσα ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφερόταν στην οφειλομένη τιμή στην ημέρα του Κυρίου.

            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

            « Η σημερινή εορτή, αγαπητοί μου αδελφοί, προβάλλει τις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και ημείς οι χριστιανοί, οι τιμώντες τη μνήμη τους καλούμεθα να μιμηθούμε την αγιότητα, την πίστη, την παρρησία και την αγία ζωή τους.

            Οι άγιοι Θεόδωροι αγάπησαν τον Χριστό και έδωσαν την ζωή τους υπέρ Αυτού. Τα μαρτύρια των αγίων είναι καθημερινή υπόθεση της Εκκλησίας μας.

            Μας καλεί ο Χριστός, εμάς τους χριστιανούς να δίδουμε καθημερινά την μαρτυρία της πίστεως και το να ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό είναι μαρτύριο αίματος και συνειδήσεως.

            Η ημέρα του Κυρίου, η Κυριακή, είναι υποχρέωση τιμής στον Θεό για όλους μας. Η Κυριακή είναι για τον πιστό χριστιανό ημέρα χάριτος Θεού, ημέρα αγάπης και ενότητος, όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην οικογένεια.

            Δυστυχώς όμως η τάξη της νέας εποχής προσπαθεί την κατάργηση της Κυριακής αργίας, αποκόπτοντας τους ανθρώπους από την Ενότητα και την Χάρη της Εκκλησίας και της οικογένειας.

            Να πιστεύουμε αδελφοί μου ότι κάθε δύσκολη περίοδος δεν είναι μόνιμη αλλά θα παρέλθει, αρκεί εμείς να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας και προσανατολισμένοι στο θέλημα του Θεού».

            Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με πλουσία και παντοτινή την ευλογία των αγίων Θεοδώρων, περιφρουρούντες αδιαλείπτως την Ιστορική πόλη της Αταλάντης και τους πιστούς κατοίκους της.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα των εις τιμήν των Αγίων Θεοδώρων και ακολούθως εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης επέδωσε το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως μετά διπλώματος, σε τρεις πολίτες της Αταλάντης, στον κ. Ηλία Κουκοβέτσο Θεολόγο, τ.Λυκείαρχη, στον κ. Νικόλαο Σαμαρτζή, Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αταλάντης, ιδρυτή και χοράρχη της περιφήμου τετράφωνης χορωδίας Αταλάντης και στον κ. Γεώργιο Αποστόλου Θεολόγο, Συγγραφέα και τ. Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος.

            Προσφωνώντας ο Σεβασμιώτατος τους τιμωμένους ανέφερε:

            « Επεφύλαξα αυτή την ημέρα αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, δια να τιμήσουμε τρεις ευυπολήπτους πολίτες της πόλεως, οι οποίοι πολλά προσέφεραν  εις τον τόπο αυτό και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Είναι άνθρωποι δικοί σας. Η εργασία τους,  τους έδωκε την τιμή η Ιερά Μητρόπολις να εκφράσει δι’ αυτής της πράξεως την ευαρέσκεια της για την συμπαράστασή και προσφορά τους στο πνευματικό, κοινωνικό, κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως.

            Η Ιερά Μητρόπολις δι’ εμού σας ευχαριστεί δια την πολυσήμαντη και πολύπλευρη προσφορά σας  και σας εύχεται να έχετε υγεία, μακροημέρευση και διάθεση, δια να συνεχίσετε μέχρι βαθυτάτου γήρατος την προσφορά σας. Άξιοι!

            Ακολούθησε η παρασημοφόρηση των τιμωμένων από τον Ποιμενάρχη μας,  απάντων των παρευρισκομένων αναφωνούντων το Άξιοι, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Παοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος ανέγνωσε σύντομα βιογραφικά τους.

            Με εμφανή την συγκίνησή τους και οι τρεις τιμώμενοι με εγκάρδια και πηγαία λόγια ευγνωμοσύνης ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την τιμή και του ευχήθηκαν τα δέοντα.

            Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος των αγίων στους δρόμους της Αταλάντης, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, στρατιωτικού αγήματος, ιεροπαίδων, ιερέων από την ευρύτερη περιοχή, των επισήμων και πλήθους πιστών κατοίκων.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την ιερά λιτανεία παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεόδωρος Χειμάρας και κα Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και Αέρος καθώς και του Λιμενικού.

            Επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε στάση στην πόλη των Λιβανατών, όπου συνοδευόμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ανάργυρο Καψάλη επισκέφθηκε το οικόπεδο, στο οποίο σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελιώσεως του Ναού, ο οποίος θα ανεγερθεί προς τιμήν του αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία.

            Το οικόπεδο είναι 4 στρέμματα και ευρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την πόλη των Λιβανατών και έχει πανοραμική θέα στην Εύβοια απέναντι από την Ιερά Μονή του οσίου Δαυίδ του Γέροντος.

Προηγούμενο άρθρο Η ZeniΘ καλωσορίζει τους καταναλωτές στο «σπίτι» της ολοκληρωμένης ενέργειας
Επόμενο άρθρο Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας προβάλουν την ταινία «Οι ατίθασες»