Ειδήσεις

Η έκθεση «Μνήμες Αντίστασης» στη Λαμία


Ο Δήμος Λαμιέων και το Σωματείο Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης, θα φιλοξενήσουν στην πόλη της Λαμίας την έκθεση «Μνήμες Αντίστασης», στο πλαίσιο συνεργασίας με το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (Λαμία, Όθωνος 47).

Οι φωτογραφίες της συγκεκριμένης θεματικής αποτελούν μέρος της έκθεσης «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη, η οποία εισαγάγει -φωτογραφικά- τον επισκέπτη σε ποικίλες πτυχές των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και του Ολοκαυτώματος.

Κατά την περίοδο 2022-2023, θεματικές της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στην Ξάνθη, στα Γρεβενά, στην Καβάλα και στο Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, στοχεύονταςστη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την έννοια της χωρικότητας της μνήμης. Επιπροσθέτως, η έκθεση επιχειρεί να διαλεχθεί με χώρους ανάλογου ιστορικού ενδιαφέροντος στις περιοχές στις οποίες φιλοξενείται.

Από τον Απρίλιο, η έκθεση συνοδεύεται και από το βιβλίο του φωτογράφου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους» (Εκδόσεις Ακρίτας, 2023), το οποίο εξετάζει τη θεολογική και εκκλησιαστική μαρτυρία απέναντι στα φαινόμενα του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και του φασισμού-ναζισμού, μέσα στην ταραγμένη ευρωπαϊκή ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Στη Λαμία, θα παρουσιαστούν φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν χώρους γεγονότωντου ΕλληνοϊταλικούΠολέμουκαι εν γένει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστασιακής δράσης κατά των δυνάμεων του Άξονα και του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς και μνημόνευσης θυμάτων αυτής της περιόδου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί μέρος επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου σε χώρουςστους οποίους έλαβαν χώρα τα γεγονότα στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε το 2005 με την πρώτη του επίσκεψη στο Άουσβιτς.

Η έκθεση «Μνήμες Αντίστασης» θα παραμείνει στην πόλη των Λαμιέων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, τιμώντας την 81η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, καθώς και τους Βρετανούς σαμποτέρ της ομάδας HARLING. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της έκθεσης στη Λαμία, σχεδιάζεται και οργανωμένη ξενάγηση μαθητών με την παρουσία του φωτογράφου.

 

Πληροφορίες:6938014119 / m.i.a.r.1940.1950@gmail.com

Προηγούμενο άρθρο Αλληλεγγύη στο Λαό της Παλαιστίνης
Επόμενο άρθρο Έτοιμο προς χρήση το γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 παραπλεύρως του Κλειστού Γυμναστηρίου Καμένων Βούρλων