Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής


Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την μη κατάρτιση ή επικαιροποίηση από την Κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

 Για το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και το 2014, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή, εξυγίανση και πειθαρχία. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεσπίστηκε η κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και η επικαιροποίησή του, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Όμως, παρά τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και τα θεσμοθετημένα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση, μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει ούτε στην κατάρτιση ούτε και στην επικαιροποίηση ΜΠΔΣ. Έτσι, το μόνο εν ισχύ ΜΠΔΣ είναι αυτό για την περίοδο 2015 – 2018, που καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, τηρώντας, φυσικά, τα προβλεπόμενα του σχετικού νομικού πλαισίου.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε από την Κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιούς λόγους το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε στην κατάρτιση ή τουλάχιστον στην επικαιροποίηση του ΜΠΔΣ, αν σκοπεύει να εναρμονιστεί με το σχετικό νομικό πλαίσιο και να προχωρήσει πλέον στην κατάρτιση του ΜΠΔΣ για την περίοδο 2017 – 2020 και σε περίπτωση εναρμόνισης, ποιοί θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι και σε ποιές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές παραδοχές και εκτιμήσεις θα εδράζεται αυτό το πλαίσιο για την περίοδο 2017-2020».

Προηγούμενο άρθρο Για την κοινωφελή εργασία θα συζητήσει η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθρο 2η παράταση παραστάσεων του Rick Abbot «Play On»