Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τις δαπάνες του προγράμματος δακοκτονίας


Τα στοιχεία που διαβίβασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτησή μου (3408/23.02.2016) για τις δαπάνες του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2016, είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας:

1ον. Οι πιστώσεις, με βάση την κατανομή που προκύπτει από Υπουργικές Αποφάσεις, είναι χαμηλότερες το 2016 σε σχέση με το 2015.

2ον. Οι πιστώσεις, με βάση τον συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό, είναι χαμηλότερες το 2016 σε σχέση με το 2015.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός, όπως αναφέρει και η απάντηση του Υπουργείου, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του 2016 είναι αυξημένος σε σχέση με το 2015.

Και φυσικά ούτε λόγος από πλευράς Υπουργείου τόσο για τα κριτήρια κατανομής των πιστώσεων, όσο και για το γεγονός ότι στο σύνολο των λοιπών Περιφερειών έχει επέλθει αύξηση των πιστώσεων το 2016 σε σχέση με το 2015, με εξαίρεση την Περιφέρεια Πελοποννήσου που εμφανίζει οριακή μείωση.

Ενδεικτικά αλλά χαρακτηριστικά, το ποσό, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τριπλασιάστηκε.

Η δε απάντηση του Υπουργείου περί ανάγκης εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για «τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση αυτών», εικάζουμε ότι ισχύει και για τις άλλες Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση, με ευθύνη της, θα οδηγήσει σε μείωση τον αριθμό των ψεκασμών στο Νομό και κατ’ επέκταση στην υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας καταπολέμησης της δακοκτονίας, με μεγάλο κόστος για τους παραγωγούς της περιοχής μας.

Προηγούμενο άρθρο Έκλεψε την παράσταση η Στερεά Ελλάδα στην FoodExpo
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για το «Let'sdoitGreece 2016