Ειδήσεις

Ερώτηση Χρ. Σταϊκούρα για τη διοικητική αστάθεια στο ΤΧΣ


κατέθεσε σήμερα την υπ’ αριθ. πρωτ. 3505/16.02.2017 Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη συνεχιζόμενη διοικητική αστάθεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω μη πλήρωσης της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, και τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ανώτατου ορίου αποδοχών για την εν λόγω θέση.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

 Αθήνα, 16.02.2017

Θέμα: Διοικητική αστάθεια στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 Από το καλοκαίρι του 2016, το ΤΧΣ βρίσκεται εν μέσω συνεχιζόμενης διοικητικής αστάθειας.

Στο τέλος του 2016, μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, κατόπιν θητείας διάρκειας μόλις 1 μήνα, εκδόθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση.

Η διαδικασία αυτή απέβη άκαρπη.

Εκδόθηκε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στις 14.02.2017, με προθεσμία στις 10.03.2017.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ΤΧΣ, επίκειται άμεσα η συμπλήρωση του ανώτατου χρονικού ορίου (90 ημέρες) για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Μετά την παρέλευση του ορίου αυτού, το ΤΧΣ οδηγείται σε «διοικητική παράλυση», καθώς διαλύεται η Εκτελεστική Επιτροπή και το Ταμείο δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου, το ΤΧΣ, κατόπιν έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών, προέβη στην αύξηση του ανωτάτου ορίου αποδοχών κατά 50.000 ευρώ προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερόμενους (πλέον το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στις 270.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδοχές του Διευθύνοντος Συμβούλου ήταν στο ύψος των 214.000 ευρώ στο τέλος του 2014, μειώθηκαν «ως απαράδεκτα υψηλές» στις 129.000 ευρώ το Μάιο του 2015, και επανήλθαν με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2015, στο ύψος των 220.000 ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω,

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

 1ον. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη διοικητική αστάθεια που απορρέει από την αδυναμία πλήρωσης της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου;

2ον. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των αποδοχών για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου; Ισχύουν σήμερα οι θέσεις του κ. Πρωθυπουργού, ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 2012, για υπέρογκες αμοιβές στο ΤΧΣ «όταν η χώρα και ο μέσος Έλληνας στενάζει»;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο Στο Δήμο Λαμιέων φέτος λέμε: Πρωί- βράδυ Καρναβάλι!
Επόμενο άρθρο Κατανομή ποσού 1.663.595,21 € στη Φθιώτιδα για κάλυψη λειτουργικών δαπανών