Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Δυναμώνουμε τον αγώνα


Σε όλη τη χώρα προετοιμάζεται και οργανώνεται δυναμική απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας.  Ήδη εργατικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει αποφάσεις και συντονισμένα προετοιμάζουν την Απεργιακή μάχη και την κλιμάκωση του αγώνα. Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Σε αυτήν την απόφαση συντονίζονται και σωματεία σε όλο το νομό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, όλο τον λαό και την νεολαία να πάρει θέση στον αγώνα.

Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια όταν η ακρίβεια, η άδικη φορολογία και το κόστος ζωής έχει λεηλατήσει το εισόδημά μας, όταν ο μισθός μας τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας, όταν η ένταση στους χώρους δουλειάς χτυπάει κόκκινο και τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν, όταν ζούμε στην ανασφάλεια και με εργασιακές σχέσεις λάστιχο που καταπατούν κάθε οικογενειακό και προσωπικό προγραμματισμό.

Σε αυτήν την πραγματικότητα, εργαζόμενοι σε κλάδους και επιχειρήσεις, ενωμένοι με τα σωματεία τους διεκδικούν για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Διαμορφώνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατοχυρώνουν δικαιώματα και πιέζουν την εργοδοσία να τις υπογράψει. Αυτά τα παραδείγματα που έχουμε στο Νομό μας δείχνουν το δρόμο, και μπορούν να γίνουν περισσότερα. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι κάτω από τις διεκδικήσεις μας, τις ανάγκες μας και η μια κατάκτηση των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο να γίνεται παράδειγμα και δύναμη για τους άλλους.

Με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη γινόμαστε πιο δυνατοί και όλες οι φωνές μας μπορούν να ανταμώσουν και να γίνουν «ένα» στην απεργία 28 Φλεβάρη. Από τους εργάτες στην ΛΑΡΚΟ που παλεύουν για την δουλειά τους και την επαναλειτουργία του εργοστασίου μέχρι τους οικοδόμους που δίνουν την μάχη για την ΣΣΕ, το ένσημο, την διεύρυνση των ΒΑΕ.

Η κάθε μάχη που δίνεται σε κάθε χώρο, το κάθε σωματείο που είναι μπροστά και υπερασπίζεται τους εργάτες,  Να κλιμακωθεί σε ένα μεγάλο και δυνατό απεργιακό μέτωπο. 

Έτσι δίνουμε απάντηση στην κοροϊδία της Κυβέρνησης που αντί να καταργήσει το μνημονιακό νόμο που καθορίζει τον μισθό με απόφαση του υπουργού (με κριτήριο πάντα την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές της οικονομίας) κάνει αυξήσεις – ψίχουλα, τόσο όσο δεν θίγονται τα υπέρογκα κέρδη των αφεντικών. Και ξέρουμε ότι μισθοί με κριτήριο της αντοχές της εργοδοσίας σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πάρουμε ανάσα και θα είμαστε σε συνεχείς πρέσα.

Αντίστοιχα με τις τριετίες που αντί να τις ξεπαγώσει πραγματικά, διέγραψε στην ουσία 12 χρόνια δουλειάς από το 2012 λες και δεν τα δουλέψαμε, αφορά μόνο το κατώτατο και διάφορα άλλα που καταλήγουν στο να πάρουμε από  τίποτα έως ελάχιστα.

Και επειδή η κυβέρνηση βλέπει την οργή και την αγανάκτηση του λαού  προσπαθεί να μας «ησυχάσει» με διάφορα επιδόματα, voucher και pass, που είναι σκόνη στον άνεμο και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Από την άλλη η εργοδοσία ακολουθώντας παρόμοια τακτική για να μας «ησυχάσει», ιδιαίτερα εκεί που πιέζεται από τους εργαζόμενους, αντί για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα προβάλει τα bonus (αν είσαι γρήγορος, φρόνιμος και παραγωγικός), ή τα διάφορα κουπόνια.  Θέλουν να λέμε δηλαδή “πάλι καλά που έχουμε και αυτά”.

Κανέναν δεν ξεγελάνε με αυτά τα τερτίπια γιατί η πραγματικότητα που ζούμε είναι σκληρή και αμείλικτη.

Την ίδια στιγμή που στερούμαστε τα στοιχειώδη και προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα, κάθε πλευρά τις ζωής μας και κοινωνική ανάγκη μπαίνει στην μέγγενη ή γίνεται εμπόρευμα. Από την υγεία,  που έχουν καταντήσει το Νοσοκομείο Λαμίας και τα κέντρα υγείας να είναι σε άθλια κατάσταση και χωρίς γιατρούς και προσωπικό ,μέχρι την παιδεία που το νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μεγαλώνει τα εμπόδια για τα παιδιά μας και μας μετράει σε πελάτες που αγοράζουμε εμπόρευμα. Από τα ανύπαρκτα ή ελλιπή μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από φυσικές καταστροφές μέχρι την ενεργειακή φτώχεια και το πανάκριβο ρεύμα – με όποιο χρώμα και να το πληρώσουμε- και  το τσεκούρι των πλειστηριασμών που χτυπάει τα λαϊκά σπίτια.

Ο κόσμος καζάνι που βράζει

Η οργή Φουντώνει  –  Ξεσπάνε αγώνες

Οι αγρότες είναι στα μπλόκα  του αγώνα και  μέσα από κινητοποιήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να μπορούν να συμπληρώσουν εισόδημα για να ζήσουν.  Από την μία  ο αγρότης πουλάει την παραγωγή του κοψοχρονιά και εμείς δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε από τα ράφια των s/m.

Οι φοιτητές και η νεολαία δίνουν τον αγώνα στον δρόμο με πολλές κινητοποιήσεις  στην πόλη μας και  πανελλαδικά για να μην περάσει το έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Οι επιστήμονες και οι μικροί επαγγελματίες είχαν κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο φορολογικό

Αυτοί οι αγώνες έχουν κοινή βάση, κοινό αντίπαλο

και μπορούμε να δώσουμε κοινή απάντηση στις 28 Φλεβάρη.

1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

28 Φλεβάρη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, με 57 νεκρούς ανθρώπους στην πλειοψηφία νέα παιδιά.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!

Ένας χρόνος από τότε και συνεχίζεται η προσπάθεια συγκάλυψης και η απόδοση ευθυνών σε ανθρώπινο λάθος. Κρατάμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει: αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί. Απαιτούμε να αποδοθούν όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για να βρουν δικαίωση και οι οικογένειες των θυμάτων. Το σύνθημα που ταρακούνησε όλη την χώρα το κρατάμε σαν οδηγό μας:

Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Έχουμε  λοιπόν πολλούς λόγους για να απεργήσουμε και όλοι αφορούν τη ζωή μας και τις ανάγκες μας και δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και σε κάθε κυβέρνηση να τις μετράει σαν κόστος και έξοδα για το κράτος τους. Γιατί λεφτά για το λαό δεν έχουν, αλλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους  είναι γαλαντόμοι, όπως και για να δίνουν λεφτά στο ΝΑΤΟ και για φρεγάτες για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Έχουμε την απαίτηση να ζούμε με καλύτερους όρους, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να έχουμε σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, να οργανώσουν την αγωνιστική απάντηση, να πληθύνουν οι αποφάσεις, να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες και να παλέψουμε για την επιτυχία της απεργιακής κλιμάκωσης  στις 28 Φλεβάρη.

 

Προηγούμενο άρθρο Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών
Επόμενο άρθρο Φάνης Σπανός: Προωθούμε μαζί έργα και δράσεις για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας