Ειδήσεις

Εργασίες διάσωσης και ανάδειξης του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον Ταξιάρχη Ωρεών


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδότησε, δημοπράτησε και συμβασιοποίησε την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΩΡΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ» και με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 260.000 ευρώ.

Πρόκειται για θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, το οποίο χρονολογείται από τον 17-18ο αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Το έργο υλοποιείται κατόπιν προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο αρχικός ανάδοχος του έργου δεν προχώρησε στην κατασκευή του και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής με τον επόμενο μειοδότη του διαγωνισμού.

Ο φέρων οργανισμός του ναού είναι λιθοδομή πάχους από 70 έως 80 εκ. και παρουσιάζει δομοστατικές βλάβες και φθορές που θα αντιμετωπιστούν με την υλοποίηση του έργου. Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι εξής εργασίες:

  • Επισκευή και σφράγιση όλων των ρωγμών σε όλο το μήκος τους.
  • Κατασκευή νέας στέγης, διότι κρίνεται αδύνατη η επισκευή της υπάρχουσας.
  • Αντικατάσταση ξύλινων υποστυλωμάτων, που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού.
  • Καθαίρεση των επιχρισμάτων, με εξαίρεση τα αγιογραφημένα σημεία.
  • Αρμολόγηση της λιθοδομής.
  • Εφαρμογή ενεμάτων στερέωσης όλης της τοιχοποιίας.
  • Τοποθέτηση ειδικών αγκυρίων στις γωνίες του ναού.
  • Προστασία (και ενδεχόμενη ενίσχυση) της θεμελίωσης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ξεπερνούμε εμπόδια και προχωρούμε στην εκτέλεση έργου διάσωσης και ανάδειξης του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον Ταξιάρχη Ωρεών. Ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο της βόρειας Εύβοιας, το οποίο έχει πληγωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Χρηματοδοτήσαμε τις εργασίες, αρχικού προϋπολογισμού 260.000 ευρώ και δουλεύουμε για την στερέωση του ναού, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης τόνισε:«Η σταθερή θέση της ΠεριφέρειαςΣτερεάς Ελλάδας ως αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας προστασίας και διάσωσης του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου, μας οδηγεί έστω και μέσα από εμπόδια, στην υλοποίηση ενός ακόμα διασωστικού έργου αυτήν την φορά στον ιστορικό Ταξιάρχη Ωρεών, με στόχο να παραδώσουμε στους συμπολίτες μας τον Ιερό Ναό Ιωάννη Προδρόμου με την ασφάλεια και τη λαμπρότητα που του πρέπει».

Προηγούμενο άρθρο Το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για την απώλεια του συναδέλφου Ζορμπά Ευάγγελου
Επόμενο άρθρο Η φαντασμαγορική φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και η «εορταστική» συναυλία με τη Josephine