Ειδήσεις

Επιστολή του ΣΒΘΣΤΕ για διεύρυνση των οικονομικών μέτρων


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απηύθυνε επιστολή προς τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, με την οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής των μέτρων άμβλυνσης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, που υφίστανται οι επιχειρήσεις, εξαιτίας των αποφάσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συνδέσμου:

Η Διοίκηση και τα Μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς  Ελλάδος έχουν αναγνωρίσει την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου στη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών και τη συνολική προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό  της διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

 Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μελών, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στις μέχρι σήμερα Υπουργικές Αποφάσεις ως επιχειρήσεις που πλήττονται, αντιμετωπίζουν, και αυτές, τις πιεστικές και εξοντωτικές επιπτώσεις από τη μείωση της κατανάλωσης και από τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αλυσίδας προμηθευτών-πελατών.

 Ειδικότερα, και εντελώς ενδεικτικά ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες, είτε  δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υλικών που χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος για την τρέχουσα περίοδο έχει ελαττώσει σημαντικά την δραστηριότητά του εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, είτε  προμηθεύουν άλλες επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές ή παροχής υπηρεσιών, όπως επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης,  οι οποίες έχουν αναστείλει  τις δραστηριότητες τους, βρίσκονται στην ίδια πιεστική θέση με αυτές που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους με απόφαση της Δημόσιας Αρχής.

Το πρόβλημα είναι κοινό τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, όσο και για τις μεταποιητικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθότι παρόμοια μέτρα αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων ισχύουν σε πολλές χώρες, ειδικότερα στις ευρωπαϊκές, στις οποίες, οι εν λόγω  επιχειρήσεις, πραγματοποιούσαν τις εξαγωγές τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι η ανωτέρω κατάσταση έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία των επιχειρήσεων και τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών τους, το τρέχον διάστημα.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί επιβεβλημένο να εξετασθούν τα αιτήματα των επιχειρήσεων και να διευρυνθεί ο κατάλογος των Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβάνοντας κλάδους και δραστηριότητες που βρίσκονται σε έντονα πιεστική οικονομική κατάσταση εντάσσοντάς τους στον κατάλογο των ωφελούμενων από τα κυβερνητικά μέτρα.

 

Προηγούμενο άρθρο Δ. Βουρδάνος: «Άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λόγω Covid-19»
Επόμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «Το έργο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζεται με καλό ρυθμό»