Ειδήσεις

Επιστολή του ΣΒΘΣΕ στους Δήμους για διευκόλυνση των επιχειρήσεων


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος απηύθυνε επιστολή σε 29 Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μέλη του από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Με την επιστολή του ζήτησενα ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες των Δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων,αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθετικής πρόβλεψης, του άρθρου 37 παρ. 9 της από 20/3/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 68/20.3.2020), σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω των ληφθέντων μέτρων, για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα μπορούσαν να τύχουν της απαλλαγής από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, όπως αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 εδ.1 του Ν. 25/1975,και αυτή η ευεργετική ρύθμιση, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία θα ρυθμίζονταν επίσης και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που τα ποσά των τελών θα είχαν ήδη καταβληθεί εντός του διαστήματος διάρκειας της απαλλαγής.

Ο Σύνδεσμος κατ΄ αρχήν υπέβαλε διερευνητικό ερώτημα προκειμένου να διαπιστώσειαν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων έχουν εξετάσει το ζήτημα και έχουν λάβει θετική απόφαση, που διευκολύνει τις επιχειρήσεις στη λογική και στο πνεύμα του νομοθετήματος και ταυτόχρονα προέτρεψετους Δημάρχους, σε περίπτωση που δεν έχουν εξετάσει την υιοθέτηση μιας παρόμοιας θετικής απόφασης για τις επιχειρήσεις, να το πράξουν, εισάγοντας με πρωτοβουλία τους το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια, προκειμένου να ληφθεί μια ευνοϊκή απόφαση για τις επιχειρήσεις, με αναδρομική ισχύ.

Από την ανταπόκριση στην επιστολή του Συνδέσμου διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δήμοι έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ άλλοι προτίθενται να επεξεργαστούν το ζήτημα για να παράσχουν κάποιες πρώτες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα διοικητικά τους όρια.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζειότι οι μεταποιητικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις, που για χρόνια στηρίζουν την κάθε περιοχή,στην οποία είναι εγκατεστημένες, συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, εισόδημα και πολλαπλασιαστικά έσοδα, θα ωφελούνταν από μία θετική απόφαση εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική διευκόλυνση και υποστήριξη της οικονομικής τους κατάστασης που, υπό τις παρούσες ειδικές περιστάσεις, βρίσκεται σε αυξημένη πίεση.

Ο Σύνδεσμος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι θα θελήσουν να διερευνήσουν το ζήτημα, σε περίπτωση που δεν έχουν ήδη αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία στήριξης των επιχειρήσεωνκαι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση των Δημάρχων για την ανάπτυξη κάθε καλής συνεργασίας.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός στη Λαμία, κατηγορούμενος για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων
Επόμενο άρθρο Εγγραφές στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο-Γυμνάσιο Λαμίας