Ειδήσεις

Επιστολή του Δήμου Στυλίδας στο Υπουργείο Πολιτισμού για το οίκημα της οικογένειας Μπακογιάννη


Υποβάλλαμε την με αρ. πρωτ. 493134/326483/1575 επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Διεύθυνση νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Κληρονομιάς ως προς την απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας υπ’ αρ. Α.Π. 3034, ΑΔΑ, όπου ο τελευταίος αποφασίζει την ένταξη του οικήματος της οικογένειας Μπακογιάννη στο χωριό Βελωτά του νομού Ευρυτανίας, στον άξονα Προτεραιότητας Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προώθηση της Αποδοτικότητας των Πόρων με συνολικό κόστος πράξης το ποσό των 647.746,75 ευρώ.

Συγκεκριμένα ρωτήσαμε για τυχόν επίσημο χαρακτηρισμό του εν λόγω οικήματος ως μουσειακό ή πολιτιστικό χώρο από την όποια σχετική διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού ή/και από την Διεύθυνση νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Κληρονομίας.

Στην απάντησή της η ανωτέρω Διεύθυνση αναφέρει: «Η αναγνώριση / πιστοποίηση ενός μουσείου βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του μουσειακού φορέα σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Επιπροσθέτως, η υλοποίηση ενός μουσειακού έργου μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων δεν αποτελεί αυτοδίκαιη υπαγωγή του μουσείου στη διαδικασία της αναγνώρισης / πιστοποίησης μουσείων. Κατόπιν αυτών, σας πληροφορούμε ότι στη ΔΝΠΑΑΠΚ δεν έχει υποβληθεί έως σήμερα αίτημα αναγνώρισης / πιστοποίησης μουσείου από το Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας του Δήμου Καρπενησίου και επομένως δεν έχει εκδοθεί Υ.Α. αναγνώρισης ή μη του εν λόγω φορέα.»

Εν ολίγοις, ενώ τόσοι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι και φορείς στην Στερεά Ελλάδα (Μουσείο Δελφών κλπ) μέρα με τη μέρα απαξιώνονται και πασχίζουν για εύρεση πόρων, ο κ. Μπακογιάννης έθεσε ως προτεραιότητα την «ανακαίνιση» της πατρικής του οικίας προκειμένου να λειτουργήσει στο μέλλον ως «Σπίτι της Δημοκρατίας»… αποφασίζοντας συνακόλουθα ως κόστος πράξης το ποσό των 647.746,75 ευρώ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
Επόμενο άρθρο Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Φθιώτιδας για την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. Λαμιέων