Ειδήσεις

Επιστολή στον Διοικητή του ΟΑΕΔ έστειλε ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Στήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σανίδας


«Αξιότιμε κύριε Διοικητή,

 Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες όχι μόνο καταγγελιών αλλά και εκδηλώσεων αγωνίας & αγανάκτησης από συναδέλφους επαγγελματίες οι οποίοι με αφορμή την προκήρυξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχουν για πρώτη φορά προβεί σε έναρξη εργασιών μέσω του προγράμματος ΝΕΕ, ή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας ή σε διάφορα προγράμματα απασχόλησης προσωπικού.

Δυστυχώς παντού ανά την Ελλάδα προκύπτουν λίγο πολύ τα ίδια προβλήματα. Τα κατά τόπους ΚΠΑ υπολειτουργούν, η επικοινωνία είναι ελλιπής, οι υπάλληλοι μετακινούνται συνεχώς εντός της υπηρεσίας σε διάφορα τμήματα ή λείπουν σε άδεια ή βρίσκονται σε τηλεργασία ή δεν έχουν πλήρη γνώση με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες και οι άνεργοι να ταλαιπωρούνται έντονα και σαφώς το έργο του Οργανισμού να μην αποδίδει.

Κατανοούμε πλήρως ότι τον τελευταίο χρόνο διανύουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με αρνητικές συνέπειες σε όλο το φάσμα και τους τομείς λειτουργίας του κράτους και της επιχειρηματικότητας.

Δυστυχώς όμως τα φαινόμενα που προαναφέραμε δεν μας ήταν παντελώς άγνωστα και πριν την κρίση του COVID-19. Σήμερα απλά έχουν ενταθεί στον μέγιστο βαθμό και οφείλουμε να σας το μεταφέρουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων και όχι μόνο στον Νομό Φθιώτιδας αλλά και σε άλλους Νομούς όπως π.χ. και στην Αττική, όπου νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επαγγελματίες που εντάχθηκαν στη 2η επιχειρηματική ευκαιρία είναι ακόμη απλήρωτοι για την Α δόση του προγράμματος της οποίας ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα θα έπρεπε να ελέγχονται και να πληρώνονται την Β δόση.

Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες είναι απλήρωτες για το προσωπικό που προσέλαβαν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ για το έτος 2019. Σας γνωρίζουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιβίωση μιας επιχείρησης είναι η διατήρηση της ρευστότητάς της βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Δυστυχώς, με τη χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται, το χρονοδιάγραμμα κάθε εμπλεκόμενου επαγγελματία/επιχειρηματία με τον ΟΑΕΔ εκτροχιάζεται.

Το τελευταίο διάστημα, ανατρέχοντας σε αρκετά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού παρατηρήσαμε ότι ΔΕΝ γίνονται τροποποιήσεις των προσκλήσεων αυτών με διορθώσεις, επισημάνσεις, προσθήκες κ.ο.κ.

Δεν είδαμε σε κανένα πρόγραμμα να έχει αναρτηθεί επίσημο αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων στο οποίο να μπορεί να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε ώστε να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες, να επιλύσει τυχόν απορίες για την πληρέστερη και ορθότερη υποβολή αιτήσεων.

Σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ, με μόνο 7 παραρτήματα σε όλη την επικράτεια, που διαχειρίζεται όμως την πλειοψηφία των προγραμμάτων του ΕΠΑνΕΚ στα πλαίσια του ΕΣΠΑ κατά μέσο όρο εκδίδει σε κάθε του Δράση πέντε (5) τροποποιήσεις της πρόσκλησης και αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος που συγκεντρώνεται και προκύπτει κατά την υλοποίηση αυτού. 

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε δημοσιεύματα σχετικά με νέα προγράμματα τα οποία αναμένονται να προκηρυχθούν μέσω του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και την τόνωση της απασχόλησης και ειλικρινά τρομοκρατηθήκαμε.

Τρομοκρατηθήκαμε διότι προτού προκηρυχθούνε νέες δράσεις, τις οποίες πραγματικά η κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη, οφείλουμε να βρούμε λύσεις για τις προηγούμενες, λύσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν και θα διευκολύνουν και τις νέες αυτές δράσεις.

 Αξιότιμε κύριε Διοικητή,

 Ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην πολύ δύσκολη προσπάθειά σας για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού και την συμβολή αυτού στην μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της χώρας.

Είμαστε εδώ ως Επιμελητήριο Φθιώτιδας και επιθυμούμε το διάλογο, τη διαβούλευση και την απαρχή μιας επωφελούς συνεργασίας με σκοπό να συνδράμουμε από την πλευρά μας, στο μέτρο του δυνατού, στην επίλυση των προβλημάτων των ενεργών δράσεων του οργανισμού αλλά και στο σχεδιασμό νέων, με κοινό στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση των ενισχύσεων στους ωφελούμενους».

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή ηλεκτροδότησης στην Αταλάντη
Επόμενο άρθρο Οι συμμετέχοντες πωλητές Λαϊκής Αγοράς της Πέμπτης 15/4