Ειδήσεις

Ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη – Την πλήρη στήριξη του δηλώνει ο Δήμος Λαμιέων


Με το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον Σακχαρώδη Διαβήτη, «Αλλάζουμε τις ζωές μας, αλλάζουμε τον Διαβήτη για πάντα», ο Σύλλογος Διαβητικών Π.Ε. Φθιώτιδας 360°, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων και τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό τμήμα Λαμίας) και τον Σύλλογο Ζαχαροπλαστών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη, επικινδυνότητα και αντιμετώπιση της νόσου.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπήρχε έντυπο υλικό ενημέρωσης, δυνατότητα λήψης τιμών σακχάρου, είτε με απλή μέτρηση γλυκόζης, είτε με μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, (ειδική μέτρηση που καταγράφει τα επίπεδα του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο), όπου αυτό απαιτήθηκε, από ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα οι ζαχαροπλάστες, προσέφεραν γλυκίσματα με εναλλακτικούς τρόπους παρασκευής πέραν της ζάχαρης, και όλα αυτά κάτω από τους ήχους σαξοφώνου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Φώσκολος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος – Πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής και Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης Δημήτρης Αργυρίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Δημήτρης Δρακάκης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος απέστειλε χαιρετισμό στην Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Π.Ε Φθιώτιδας Βασιλική Παπαρούνα καθώς στα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει με πράξεις και έργα και κυρίως με σεβασμό τον «δύσκολο αγώνα» των διαβητικών για μια καλύτερη ζωή χωρίς διακρίσεις ενταγμένους στο κοινωνικό σύνολο και σε όλες τις δράσεις ανεξαιρέτως.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «….Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η 14η Νοεμβρίου επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, με κριτήριο το γεγονός ότι αποτελεί την ημέρα των γενεθλίων του καναδού ιατρού Φεντερίκ Μπάντινγκ (Frederick Banting), που, μαζί με τον Τσάρλς Μπέστ (Charles Best), συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922, επίτευγμα για το οποίο τιμήθηκαν και οι δύο με το βραβείο Nobel.

Ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις. Μας απειλεί όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Κάθε ημέρα εκατομμύρια συνάνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν να συνυπάρχουν μαζί του.

Κρίνεται αναγκαία η συνεχής επικαιροποίηση στη χάραξη μίας προσαρμοσμένης, στα σημερινά δεδομένα, πολιτικής, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και πρόληψης του σακχαρώδη διαβήτη, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειες τους.

Όλοι οφείλουμε στην πράξη, στην καθημερινότητα μας, να αποδεικνύουμε και να αναδεικνύουμε την κοινωνική μας ευαισθησία.

Προσωπικά και όχι μόνο ως Δήμαρχος Λαμιέων, παραμένω στην πρώτη γραμμή δίπλα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία πρόληψης.

Ας έχουμε γνώμονα στη ζωή μας τη φράση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», σεβόμενοι πάνω απ’ όλα τον εαυτό μας και το μεγαλύτερο δώρο, εκείνο της ζωής…» κατέληξε στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Λαμιέων.

 

Προηγούμενο άρθρο Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου