Ειδήσεις

Εγκατάσταση και παράδοση προς χρήση του πρώτου Σ.Φ.Η.Ο. (Σημείο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων) στο Δήμο Λοκρών


Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ντέλιο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λιβανατών κ. Αναστάσιο Μαζιώτη συμμετείχαν στην παρουσίαση του πρώτου Σ.Φ.Η.Ο. στο Δήμο Λοκρών από την Ενεργειακή Κοινότητα Λοκρών και τους συνεργάτες αυτής, την MC CHARGERS και την EVziiin, στην πλατεία Δημαρχείου Λιβανατών. Συνολικά σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Λοκρών θα εγκατασταθούν 39 συνολικά Σ.Φ.Η.Ο. των οποίων η παράδοση προς χρήση έχει ήδη δρομολογηθεί. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Λοκρών καθίσταται ένας από τους πρωτοπόρους Δήμους στην Ελλάδα στην ανάπτυξη σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη την χώρα και της εκτεταμένης χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών ρύπων και με βάση το ν. 4710/2020 όπως αυτός συμπληρώθηκε με το ν. 5037/2023 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης – υποχρέωση εγκατάστασης σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και ισχύει, ο Δήμος Λοκρών πραγματοποίησε στις 31.05.2023 διαγωνισμό για δημοπράτηση παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση Σ.Φ.Η.Ο.. Ανάδοχος του διαγωνισμού αναδείχτηκε η Ενεργειακή Κοινότητα Λοκρών Π.Ε., η οποία ιδρύθηκε από μόνιμους κατοίκους του Δήμου με στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ βάσει του ν. 4513/2018 .

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, η Ενεργειακή Κοινότητα Λοκρών Π.Ε., την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου ολοκλήρωσε, με την σύνδεση στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., την εγκατάσταση, λειτουργία και παράδοση στην κοινή χρήση των πρώτων δύο (2) Σ.Φ.Η.Ο., ενός στην πλατεία Δημαρχείου Λιβανατών και ενός στην πλατεία Αγίου Νικολάου Τραγάνας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η σύνδεση με το Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. των Σ.Φ.Η.Ο. που βρίσκονται στην οδό προ της εισόδου του λιμένα Αρκίτσας και του χώρου στάθμευσης στην παραλία Λιβανατών. Στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η σύνδεση των Σ.Φ.Η.Ο. στην οδό Πινδάρου και στην οδό Βέλλιου (παραπλεύρως του Μουσείου) Αταλάντης, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Μαλεσίνας, στην περιφερειακή οδό (5Χ5) Μαρτίνου, στην πλατεία Κυρτώνης και στο Κοινοτικό κατάστημα Καλαποδίου.

Με τη νέα χρονιά και μέχρι το Νοέμβριο του 2024, έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και της σύνδεσης των Σ.Φ.Η.Ο. στα συνολικά 39 σημεία παραχώρησης της πρώτης φάσης στο Δήμο Λοκρών.

Ο Δήμος Λοκρών είναι ο πρώτος Δήμος στην χώρα, ο οποίος έχει ολοκληρώσει στο 100%, την παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την εγκατάσταση των προβλεπόμενων Σ.Φ.Η.Ο. και έχει προγραμματίσει τη λειτουργία τους.

Οι φορτιστές που θα εγκατασταθούν είναι κατασκευασμένοι από την εταιρεία MC CHARGERS IKE, η οποία είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα  προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Τα πιστοποιημένα προϊόντα της σειράς ORION, καλύπτουν τόσο τις οικιακές όσο και τις επαγγελματικές ανάγκες (από 7kW έως 22kW AC και από 60kW 160kW DC).

Η Ενεργειακή Κοινότητα Λοκρών Π.Ε. συνεργάζεται επίσης με την EVZiiin που είναι η κορυφαία πλατφόρμα διασύνδεσης και διαχείρισης φορτιστών, με διακεκριμένους συνεργάτες στον χώρο της ηλεκτροκίνησης με εκατοντάδες σημεία φόρτισης σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως  Δήμοι (Διστόμου – Αράχοβας – Αντικύρων), πολυεθνικές εταιρείες (TOTAL ENERGIES), ενεργειακές (Φυσικό Αέριο Ελλάδος), εταιρείες ταχυμεταφορών (EASYMAIL) και πολλές εμπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και η Ενεργειακή Κοινότητα Λοκρών Π.Ε..

Η εφαρμογή EVziiin (application) δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να πληροφορηθούν για τους κοντινότερους σταθμούς φόρτισης, τη διαθεσιμότητά τους και να προβούν σε προκράτηση. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής μπορούν να ενημερωθούν για την τιμολογιακή πολιτική των φορτιστών, για τη διαδικασία εγκατάστασης, διασύνδεσης κ.ά. Τέλος, η εξυπηρέτηση των πελατών πραγματοποιείται από μια ομάδα έμπειρων συνεργατών που λειτουργούν απρόσκοπτα (24/7) ώστε η διαχείριση των φορτιστών να γίνεται με μέγιστη ασφάλεια (cyber security).

Στους φορτιστές των Σ.Φ.Η.Ο. του Δήμου Λοκρών υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και η δυνατότητα σκαναρίσματος QR code για τους ενδιαφερομένους.

Προηγούμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: «in Fthiotida we trust»!!
Επόμενο άρθρο Φάνης Σπανός: Η Εύβοια εκπέμπει μήνυμα περήφανης νίκης στις 8 Οκτωβρίου! Σας ευχαριστούμε για τη δύναμη που μας δίνετε!